Критичний період: в якому віці треба стежити за вагою, якщо хочете жити довго

Науковці визначили вік, коли контролювати вагу найважче Фото: pinterest

Науковці визначили конкретний вік, коли особливо важливо контролювати масу тіла, щоб знизити ризик хронічних захворювань і підвищити шанси на довголіття.

Вони дійшли висновків, що набір зайвої ваги до 30 років може майже подвоїти ризик передчасної смерті, пише Daily Express.

В дослідженні, де взяли участь 620 тисяч дорослих, виявили, що люди зазвичай набирають пів кілограма на рік у віці від 17 до 60 років.

Однак, наслідки для здоров’я були набагато більшими для тих, хто страждав від ожиріння у 20 років, ніж для тих, у кого він виник пізніше в середньому віці.

У чоловіків, які страждали на ожиріння до 30 років, ризик передчасної смерті зріс на 79%, тоді як у жінок – на 84%, порівняно з тими, у кого вага була в нормі.

Провідний дослідник Хуан Ле з Лундського університету в Мальме, сказав, що ці висновки важливі, оскільки більшість збільшення ваги, як правило, відбувається в ранньому дорослому віці.

Часто це збігається з тим, коли люди у віці близько 20 років залишають дім і стають більш залежними від нездорової їжі та напівфабрикатів.

Різке збільшення ваги в дорослому віці або розвиток ожиріння в молодому віці пов’язане з підвищеним ризиком смерті від багатьох хронічних захворювань у подальшому житті.

Ті, хто набрав вагу пізніше в житті, також мали підвищений ризик, але в значно меншій мірі. Ожиріння у віці від 45 до 60 років збільшувало загальний ризик приблизно на чверть.

А досягнення цього порогу у віці від 30 до 45 років збільшувало ризик на 52%. Серед людей віком до 30 років кожен набраний кілограм збільшував ризик передчасної смерті на 24% у чоловіків та 22% у жінок.

Який вік є критичним

Експерти стверджують, що роки від 17 до 30 є “критичним етапом життя”, коли формування здорових звичок може мати тривалі переваги.

“Навіть незначне збільшення ваги у 20 років може збільшити ризик передчасної смерті, якщо воно триває протягом кількох років”, – сказала старший дослідник та професор Таня Стокс.

Тому чим раніше люди почнуть здоровий спосіб життя, тим більше шансів на довге життя.

Дієтологи визначили, що спеції можуть позитивно впливати на процес схуднення. Звичні приправи роблять страви смачними і прискорюють метаболізм.

Кардамон чудово долає депресивний стан. Якщо проблеми з вагою виникли через “заїдання” депресії, треба додавати до страв цю приправу. Також кардамон здатен спалювати жир.

Джерело