Лаванда на кухні: рецепти з ароматною рослиною, які варто спробувати цього літа

Лаванда на кухні: рецепти з ароматною рослиною, які варто спробувати цього літаДодасть особливого аромату: в яких напоях та стравах лаванда буде більш, ніж доречною. Фото: pinterest

Ароматна лаванда не лише прикрашає сад, але й може бути оригінальним інгредієнтом для кулінарних витворів. Її квітковий, дещо солодкуватий запах чудово поєднується з випічкою, домашніми вареннями, лимонадами, а також м’ясними і сирними стравами. Важливо – знати міру і вміти правильно поєднувати цю пряну нотку, щоб лаванда не заглушила інші смаки, а, навпаки, гармонійно їх підкреслила.

Для початку спробуйте заварити лавандовий чай з лимоном.

Ця рослина додасть лимонаду незабутнього смаку. Достатньо додати лаванду до цукрового сиропу. Використовуйте тільки квіти, оскільки гілочки можуть спотворити смак. Так аромат вийде більш витонченим.

Змішайте сушену лаванду з цукром і додайте до випічки – приміром, кексів чи печива.

Існує прекрасне поєднання лаванди з багатьма видами сиру, зокрема з козячим. Взимку у Провансі її часто додають у качиний бульйон – воно справді смачне. Але є важливий нюанс – лаванда повинна бути додана в останні моменти, за пів хвилини до вимкнення плити. Бульйон з лавандою не слід нагрівати повторно – его смак та аромат знизяться.

Також лаванду можна використовувати в каві, помістивши її в марлю, а потім вийнявши з чашки після заварювання.

І звісно ж, лавандове морозиво з сливовим конфітюром – це справжня насолода.

Лавандовий чай

Інгредієнти: 1 ч. л. сушених квіток лаванди (їстівного сорту), 250-300 мл окропу, 1 ч. л. меду, кілька листочків м’яти або скибочка лимона – за бажанням.

Як приготувати: помістіть лаванду в чайник або чашку.

Залийте окропом і накрийте кришкою. Настоюйте 5-7 хвилин.

Процідіть через ситечко. За бажанням, додайте мед, м’яту або лимон для м’якшого смаку.

Лавандовий сироп

Інгредієнти: 10 г свіжих квітів лаванди (або 1 ст. л. сушених), 1 склянка цукру, 1 склянка води

Як приготувати: лаванду сполосніть під проточною водою, акуратно висушіть. Лаванду, цукор і воду помістіть у невеликий сотейник і доведіть до кипіння. Кип’ятіть 1 хвилину.

Зніміть з плити і дайте охолонути. Процедіть в чисту пляшку через дрібне сито. Квіти лаванди можна зберегти в пляшці з сиропом і використовувати в десертах.

Сироп додавайте до чаю, кави, десертів, поливайте морозиво.

Лавандове морозиво

Інгредієнти:

2 склянки жирних вершків (33%)

1 склянка молока

¾ склянки цукру

1 ст. л. сушених квіток лаванди (їстівного сорту)

4 жовтки

1 ч. л. ванільного екстракту (за бажанням)

Як приготувати:

У сотейнику змішайте молоко, вершки, половину цукру та лаванду. Підігрівайте на слабкому вогні, не доводячи до кипіння. Зніміть з вогню, дайте настоятися під кришкою 15 хвилин.

Тим часом, у мисці збийте жовтки з рештою цукру до світлої густої маси.

Процідіть лавандову суміш через сито і обережно вливайте її до яєчної маси, постійно помішуючи.

Перелийте все назад у сотейник і варіть на слабкому вогні, постійно помішуючи, поки суміш трохи загусне (але не кипіть!).

Зніміть з плити, додайте ваніль, охолодіть і поставте в холодильник мінімум на 3-4 години.

Заморожуйте в морозильнику, дотримуючись інструкцій, або перелийте в контейнер і заморожуйте, періодично перемішуючи кожні 30 хвилин (3-4 рази), щоб запобігти утворенню кристалів льоду.

Лаванда не лише прикрашає сад, але й дієво відлякує кліщів. Ефірні олії лаванди містять ліналоол та камфару – речовини, які не підходять комахам.

Посадіть лаванду вздовж стежок, біля терас або у місцях, де ви часто відпочиваєте.