
Ароматна лаванда не лише прикрашає сад, але й може бути оригінальним інгредієнтом для кулінарних витворів. Її квітковий, дещо солодкуватий запах чудово поєднується з випічкою, домашніми вареннями, лимонадами, а також м’ясними і сирними стравами. Важливо – знати міру і вміти правильно поєднувати цю пряну нотку, щоб лаванда не заглушила інші смаки, а, навпаки, гармонійно їх підкреслила.
Для початку спробуйте заварити лавандовий чай з лимоном.
Ця рослина додасть лимонаду незабутнього смаку. Достатньо додати лаванду до цукрового сиропу. Використовуйте тільки квіти, оскільки гілочки можуть спотворити смак. Так аромат вийде більш витонченим.
Змішайте сушену лаванду з цукром і додайте до випічки – приміром, кексів чи печива.
Існує прекрасне поєднання лаванди з багатьма видами сиру, зокрема з козячим. Взимку у Провансі її часто додають у качиний бульйон – воно справді смачне. Але є важливий нюанс – лаванда повинна бути додана в останні моменти, за пів хвилини до вимкнення плити. Бульйон з лавандою не слід нагрівати повторно – его смак та аромат знизяться.
Також лаванду можна використовувати в каві, помістивши її в марлю, а потім вийнявши з чашки після заварювання.
І звісно ж, лавандове морозиво з сливовим конфітюром – це справжня насолода.
Лавандовий чай
Інгредієнти: 1 ч. л. сушених квіток лаванди (їстівного сорту), 250-300 мл окропу, 1 ч. л. меду, кілька листочків м’яти або скибочка лимона – за бажанням.
Як приготувати: помістіть лаванду в чайник або чашку.
Залийте окропом і накрийте кришкою. Настоюйте 5-7 хвилин.
Процідіть через ситечко. За бажанням, додайте мед, м’яту або лимон для м’якшого смаку.
Лавандовий сироп
Інгредієнти: 10 г свіжих квітів лаванди (або 1 ст. л. сушених), 1 склянка цукру, 1 склянка води
Як приготувати: лаванду сполосніть під проточною водою, акуратно висушіть. Лаванду, цукор і воду помістіть у невеликий сотейник і доведіть до кипіння. Кип’ятіть 1 хвилину.
Зніміть з плити і дайте охолонути. Процедіть в чисту пляшку через дрібне сито. Квіти лаванди можна зберегти в пляшці з сиропом і використовувати в десертах.
Сироп додавайте до чаю, кави, десертів, поливайте морозиво.
Лавандове морозиво
Інгредієнти:
2 склянки жирних вершків (33%)
1 склянка молока
¾ склянки цукру
1 ст. л. сушених квіток лаванди (їстівного сорту)
4 жовтки
1 ч. л. ванільного екстракту (за бажанням)
Як приготувати:
У сотейнику змішайте молоко, вершки, половину цукру та лаванду. Підігрівайте на слабкому вогні, не доводячи до кипіння. Зніміть з вогню, дайте настоятися під кришкою 15 хвилин.
Тим часом, у мисці збийте жовтки з рештою цукру до світлої густої маси.
Процідіть лавандову суміш через сито і обережно вливайте її до яєчної маси, постійно помішуючи.
Перелийте все назад у сотейник і варіть на слабкому вогні, постійно помішуючи, поки суміш трохи загусне (але не кипіть!).
Зніміть з плити, додайте ваніль, охолодіть і поставте в холодильник мінімум на 3-4 години.
Заморожуйте в морозильнику, дотримуючись інструкцій, або перелийте в контейнер і заморожуйте, періодично перемішуючи кожні 30 хвилин (3-4 рази), щоб запобігти утворенню кристалів льоду.
Лаванда не лише прикрашає сад, але й дієво відлякує кліщів. Ефірні олії лаванди містять ліналоол та камфару – речовини, які не підходять комахам.
Посадіть лаванду вздовж стежок, біля терас або у місцях, де ви часто відпочиваєте.