Для того, щоб гарбуз залишався свіжим якомога довше, потрібно, щоб плід був добре визрілим.
Тож, важливо знати, коли правильно збирати гарбуз для зберігання.
Більшість сортів гарбузів слід тримати 10-14 днів у теплому (25-30 °C) і добре провітрюваному приміщенні. За цей час шкіра стає міцнішою, дрібні ушкодження заживляються, а смакові якості покращуються – частина крохмалю перетворюється на цукор. Після такої підготовки гарбузи можна надійно зберігати на тривалий термін.
Плоди гарбуза потрібно зібрати до настання заморозків. Якщо синоптики прогнозують похолодання, краще зібрати гарбузи заздалегідь, навіть якщо вони слідчо ще не зовсім дозрілі. Легке недозрівання менш небезпечне, ніж пошкодження від морозу.
Якщо ви спостерігаєте у плодів ознаки, які будуть наведені далі, можете бути впевнені: овоч вже готовий до зберігання. Важливо оцінювати гарбуз за комплексом ознак, а не лише за однією. Хоча кожен аспект має значення, їх сукупність найбільш точно показує зрілість.
Твердий шкірка
Щоб перевірити, наскільки щільна шкірка, натисніть на неї великим пальцем. Якщо вм’ятина не залишилася – все в порядку.
Винятком є мускатний гарбуз, який має ніжнішу оболонку. Щоб зрозуміти, чи дозрів гарбуз, зверніть увагу на його забарвлення: воно повинно бути жовтим, помаранчевим або коричневим, а шкірка матовою.
Яскравий малюнок
У стиглих овочів малюнок на поверхні виражений. Але тут є виключення – зеленоплодні сорти та гарбуз Бенінказа: під час дозрівання він покривається білуватим нальотом.
Для сортів із смугами або плямами важливо, щоб візерунки були чіткими й контрастними. Розмитість або блідість малюнка може свідчити про незрілість.
Тверда плодоніжка
Крім того, якщо місце, де гарбуз приєднується до батога, твердне і змінює колір, це також свідчить про його зрілість. У недозрілих плодів вона зелена, у дозрілих – сірого кольору.
Тверда, здерев’яніла плодоніжка, що змінила колір, свідчить про те, що гарбуз природно відділився від рослини (або готовий до цього). Це підтверджує, що надходження поживних речовин із рослини припинилося.
Помідори дозрівають приблизно на 40-55 день після початку цвітіння. Проте, термін їх дозрівання залежить від сорту, а також від зовнішніх умов та погоди.
Навіть досвідчені садівники можуть стикнутися з проблемою, коли томати перестають дозрівати. Можна застосувати поради від досвідчених городників, щоб допомогти помідорам дозріти.