1 серпня українці святкують Медовий Спас.
У багатьох регіонах на святковий стіл готують унікальний напій — медовий збитень. Він складається з меду та прянощів, що сприяють зміцненню здоров’я та поліпшенню імунітету.
Традиції Медового Спасу
Перед святом дівчата виготовляли яскраві букети з різних лікарських трав, обов’язково вплітаючи головки маку — символ свята. До букетів додавали квіти календули, калини, руту та м’яту. Рано вранці вони йшли до церкви, щоб освятити ці маковійчики, якими перев’язували червоною стрічкою. Після освячення їх залишали в домівках, адже вони вважалися оберегами та талісманами. Часто такі букети підв’язували біля ікон, вірячи, що вони захищають від зла, тому їх берегли цілий рік.
Освячений у цей день мак зберігали до Різдва, щоб приготувати з нього кутю для святкового столу.
Що не слід робити
У цей день заборонено займатися важкою фізичною працею і прибирати в оселі.
Також не прийнято влаштовувати гучні святкування; раніше люди вечеріли в колі сім’ї. Це свято акцентує увагу на родині та її звичаях.
У період Медового Спасу не рекомендується кричати, лаятись або сваритися. Пам’ятайте, що негативна енергія завжди повертається назад.
З цього дня починається Успенський піст, тому не всі продукти дозволені до вживання. Заборонено споживання молочних і м’ясних продуктів, риби тощо.
Ластівки починають відлітати на південь, і люди вірять, що після 1 серпня не можна купатися у відкритих водоймах.
З 1 серпня розпочинається Успенський піст, який триватиме до 14 серпня включно, тобто два тижні перед великим святом Успіння Пресвятої Богородиці, що святкується 15 серпня.
Цей піст вважається одним з найсуворіших церковних постів, спрямованим на духовне очищення, молитву та покаяння.
Під час посту вірянам забороняється вживати продукти тваринного походження, зокрема м’ясні, молочні та рибні. Рекомендується вести спокійний спосіб життя, більше молитися та відвідувати церкву.