Гаряче
29 Чер 2025, Нд

Меню після 50 років: перелік продуктів, які мають стати обов’язковими у раціоні

Автор: pinterest
 
11 продуктів, які потрібно обов’язково додати до свого харчування

Здоров’я та довговічність безпосередньо залежать від якості нашого харчування та звичок.

З набиранням віку важливо більше уваги звертати на своє харчування. Правильно підібрані продукти можуть підтримати наше здоров’я та активність. Важливо включати їх у свій щоденний раціон, за інформацією woman24.

Ось список корисних продуктів, які слід вживати якомога частіше, особливо якщо вам вже виповнилося 50 років.

Буряк

Буряк може покращити роботу серця, мати позитивний вплив на енергетичний рівень та підтримку розумової активності. Цей коренеплід містить речовини, здатні знижувати кров’яний тиск і розширювати судини.

Насіння соняшнику

Для збереження молодості та здоров’я шкіри вживайте насіння. Вони багаті вітамінами Е і С, що допомагають протистояти вільним радикалам — основній причині старіння. Додавайте їх у салати або вживайте окремо, проте не забувайте про дбайливе ставлення до зубів і ясен.

Горіхи пекан

Ці горіхи містять багато ненасичених жирів, рослинних стеролів та антиоксидантів флавонідів, що робить їх важливими для здоров’я серця. Вживаючи кілька горіхів щодня, можна суттєво знизити ризик серцевих хвороб.

Сироватка

Однією з поширених проблем людей старше 50 років є втрата м’язової маси. Щоб цього уникнути, важливо вживати більше продуктів з високим вмістом білка, зокрема молочних. Йогурти, кефір, сироватка – усе це має бути на вашому столі кожного дня.

Зелень

Шпинат, броколі, листова капуста і зелений салат є джерелами кальцію, потреба в якому зростає з віком. З часом наш організм гірше засвоює кальцій, і ми потребуємо його більше. Тому салат із зелені до обіду стає чудовим вибором.

Автор: pinterest
 
11 продуктів, які обов'язково треба включити у щоденне меню
11 продуктів, які варто включити до щоденного раціону

Квасоля

Для зниження ризику розвитку діабету 2 типу, високого рівня холестерину та хвороб шлунка варто частіше вживати квасолю. Вона багата рослинною клітковиною, якої потребуємо в будь-якому віці, але особливо після 50 років. Їжте квасолю та інші бобові — це смачно, ситно і корисно.

Помідор

Яскраві помідори допомагають запобігти появі зморшок завдяки високому вмісту лікопіну — природного антиоксиданту, який захищає шкіру від ушкоджень і раннього старіння. Вживайте помідори, томатну пасту або сік частіше.

Гриб

У віці 51-53 років жінки часто стикаються з підвищеною ламкістю кісток. Щоб упоратися з цією проблемою, потрібно вживати більше кальцію та вітаміну D, якого багато в грибах.

Тож не забувайте їсти гриби не тільки влітку, але й взимку, коли ми відчуваємо дефіцит цього “сонячного” вітаміну.

Чорнослив

Цей продукт особливо корисний для зміцнення здоров’я кісток. П’ять-шість чорносливин на день може допомогти запобігти втраті кісткової маси. Сушений чорнослив такий же корисний, як і свіжий.

Автор: pinterest
 
11 продуктів, які обов'язково треба включити у щоденне меню
11 продуктів, які обов’язково потрібно вживати

Яйце

Яйця корисні в будь-якому віці, але після 50 років їх споживання стає особливо важливим. Регулярне вживання яєць сприяє підтримці здоров’я мозку та збереженню когнітивних функцій у літньому віці. Вони також є важливим джерелом білка, необхідного для підтримки м’язової маси. Тож починайте свій день з яєчні або омлету.

Виноград

Виноград містить понад 1600 корисних речовин, які сприяють захисту серця, суглобів, очей та мозку. А одна порція має всього 90 калорій.

Секрет довголіття полягає в генетиці та способі життя. Такої думки дотримується американський невролог Говард Такер, якому 101 рік. Він продовжує працювати повний робочий день і активно приймає пацієнтів.

У раціоні Говарда є сезонні овочі та фрукти. Взимку він віддає перевагу цитрусовим, а влітку — дині. Час від часу п’є каву, але в основному віддає перевагу чаям. Сніданок у нього — на початку дня.