Волоські горіхи та мигдаль є здоровими перекусами, що містять корисні жири, білок і клітковину.
Обидва види горіхів є відмінним доповненням до вашого харчування, при цьому існують певні відмінності в їхній харчовій цінності.
Харчова цінність мигдалю
Цей горіх є відмінним вибором для тих, хто прагне збільшити споживання рослинного білка. Серед усіх горіхів мигдаль вирізняється високим вмістом білка, клітковини, вітаміну Е та магнію, стверджує дієтолог Дон Джексон Блатнер.
Високий вміст білка і клітковини роблять мигдаль відмінною закускою, що допомагає надовго відчути насичення перед наступним прийомом їжі.
Крім того, жири, вітаміни та мінерали, що містяться в мигдалі, є важливими для підтримки загального здоров’я, як пояснює лікар-остеопат Ніл Х. Патель.
Мигдаль також багатий вітаміном Е (антиоксидант, який може захищати мозок і печінку), магнієм (який допомагає регулювати рівень цукру) та кальцієм, корисним для здоров’я кісток, уточнює Патель.
Харчова цінність волоських горіхів
Саме волоські горіхи є чудовим джерелом рослинних омега-3 жирних кислот, які підтримують здоров’я серця та мозку, зазначає Блатнер.
Волоські горіхи також багаті на вітаміни і мінерали, такі як марганець і мідь (які важливі для антиоксидантної діяльності, колагену та здоров’я кісток), а також магній, калій і фосфор, що можуть позитивно вплинути на кров’яний тиск і функцію м’язів та нервів, додає доктор Патель.
Мигдаль проти волоських горіхів: що корисніше
Питання про те, що з цих двох варіантів є кориснішим, насправді не має однозначної відповіді.
“Горіхи в цілому є чудово поживними закусками для людей, які відчувають голод, і можуть бути неймовірно корисними для серця та розуму в довгостроковій перспективі”, – зазначає доктор Патель.
Блатнер рекомендує включати різноманітні горіхи у свій раціон. Проте мигдаль краще підходить для тих, хто любить перекуси, оскільки порція містить 23 мигдальні горіхи, та має більше білка і клітковини, що допомагає відчути ситість. Волоські горіхи, у свою чергу, сприяють збільшенню споживання рослинних омега-3 жирних кислот.
Волоські горіхи є справжнім джерелом корисних речовин, але їхня користь залежить від методу вживання. Дехто віддає перевагу хрустким сухим горіхам, інші замочують їх у воді для поліпшення засвоєння.
Замочуючи горіхи на кілька годин або ночі, можна зменшити рівень танінів і фітинової кислоти, активуючи корисні ферменти. Це спрощує їх травлення і покращує засвоєння поживних речовин організмом, а також робить текстуру м’якшою і ніжнішою.
