Вживання риби є невід’ємною частиною визнаної традиційної середземноморської дієти, яка популярна у всьому світі.
Для підтримки здоров’я серця важливо, щоб у вашому раціоні були не тільки овочі, бобові, горіхи, оливкова олія та ягоди, але й риба, стверджує кардіолог приватної практики в Бостоні Мусталі Дохадвала.
“Дослідження вказують на те, що дотримання цієї дієти може зменшити ймовірність смерті від серцево-судинних захворювань”, – стверджує Мусталі Дохадвала.
Серед всіх видів риби особливо виділяється одна, що приносить найбільшу користь для серця, і багато людей вважають її основною стравою у своєму раціоні.
Яку рибу ви найчастіше вживаєте для здоров’я серця?
Кардіологи вважають, що лосось є найкориснішою рибою для серця завдяки високому вмісту омега-3 жирних кислот. Але важливо розуміти, що не всяка риба однакова.
Доктор Мері Грін, кардіолог Манхеттенської кардіології та співавтор LabFinder, радить вибирати дикий лосось, а не вирощений на фермах, оскільки дикий лосось зазвичай містить менше жиру та має кращий смак.
Найзначніші переваги лосося для здоров’я
Основною перевагою є омега-3 жирні кислоти. Як зазначає Бредлі Сервера, доктор медичних наук та кардіолог, омега-3 жирні кислоти сприяють зниженню рівня тригліцеридів, зменшують запалення судин та знижують ймовірність аритмій.
“Дослідження демонструють, що вживання риби чотири рази на тиждень або більше може суттєво зменшити ймовірність серцевих нападів. Навіть споживання двох порцій на тиждень допомагає знизити ризик серйозних серцево-судинних подій і смертності серед людей із вже наявними серцево-судинними захворюваннями”, – зазначає Дохадвала.
Найкращі способи приготування лосося
Лосось, якщо його неправильно приготувати, може втратити свої корисні властивості. Тому важливо дотримуватись правильних способів приготування.
Доктор Грін радить споживати сиру рибу, якщо це безпечно, адже це допоможе зберегти всі природні поживні речовини.
У разі, якщо вживання сирої риби неможливе, найздоровішими способами приготування лосося є запікання або приготування на грилі на низькому вогні.
Фризування та інші методи з високою температурою не рекомендуються, адже це може знищити важливі поживні речовини.
Приготування на пару також є корисним і смачним способом приготування лосося.
Доктор Сервера дає ще одну пораду, як перетворити здорову вечерю на насолоду для смакових рецепторів: “Додавання трав, спецій та соку може підсилити смак. Слід уникати приправ з високим вмістом солі, оскільки це може бути шкідливим для серця”, – додає кардіолог.
Регулярне споживання риби має стати звичкою кожного, оскільки вона сприяє поліпшенню здоров’я серцево-судинної системи. Риба багата не тільки білками, а й вітамінами й мінералами.
Крім цього, риба є низькокалорійним продуктом, не містить вуглеводів і має корисні омега-3 жирні кислоти, які позитивно впливають на мозок та серце.
Дієтологиня Дестіні Муді поділилася важливими фактами про переваги риби.