Серед усіх доступних круп, особливо виділяється одне зерно, що має велику консистенцію білка. Йдеться саме про камут.
Термін «камут» позначає стародавнє зерно, яке вирощують вже з часів давньоєгипетської цивілізації. Однак до США цей сорт потрапив лише в 1940-х роках, зазначає Realsimple.
Камут, комерційна марка органічно вирощеного сорту пшениці хорасан, відрізняється великими золотистими зернами та маслянистим, горіховим смаком, стверджує дієтологиня Саманта Петерсон.
“Що робить камут унікальним у порівнянні з традиційною пшеницею, яку ви можете бачити в макаронах або хлібі, – це те, що він менш оброблений, більш поживний і зазвичай легше засвоюється людьми, які страждають від здуття після вживання звичайної пшениці, хоча в ньому також міститься глютен”, – зазначає Петерсон.
Користь для здоров’я від камуту
Камут зазвичай має найвищий рівень білка в порівнянні з іншими зерновими. Згідно з даними USDA, 100 грамів камуту містять 15,2 грама білка та 8,7 грама клітковини.
“У порівнянні з більшістю зернових, камут пропонує більше рослинного білка та клітковини, що сприяє тривалішій ситості, стабілізації рівня цукру в крові та підтримці здоров’я кишечника”, – пояснює Петерсон.
Оскільки всі ці корисні речовини можуть забезпечити вам відчуття ситості на більш тривалий час, дієтолог-нутриціолог Валері Аг’єман з Flourish Heights зазначає, що камут є відмінним вибором для днів, коли у вас може не бути часу на перекус.
“Камут — це поживна основа для страв, особливо корисна для зайнятих жінок, яким потрібна стабільна енергія”, – зазначає вона.
Крім білка, присутні й інші переваги вживання цього стародавнього зерна. “Камут природно багатий на магній, цинк і селен — три мінерали, яких більшість людей не отримують у достатній кількості”, – говорить Петерсон.
Як використовувати камут
Цю багатий на білок культуру можна використовувати в різних стравах. Спробуйте варений камут замість рису або кіноа. Він чудово доповнює текстуру салатів і супів.
Аг’єман радить змішувати камут зі смаженими овочами та вінегретом для приготування простого салату або створювати сніданок з фруктами та горіхами.
Спробуйте камут у вигляді пластівців із додаванням подрібненого насіння льону, фруктів та молока, пропонує Петерсон.
Щоб легко збільшити вміст білка у ваших стравах, Петерсон радить готувати цю потужну крупу партіями та вживати її протягом тижня.
20 листопада відзначають Всесвітній день зерна. Люди почали вживати цільні зерна понад 17 тисяч років тому, тоді сіяння відбувалося за допомогою збору насіння, очищення їх від лушпиння та споживання ядер.
Хорасанська пшениця — це тип пшениці, що потрапила в США як сувенір з єгипетської гробниці. Її продавали під назвою “Пшениця короля Тута”. Цей корисний злак з маслянистим смаком, сьогодні відомий як камут, є сертифікованим органічним продуктом.