Стереотип про примітивність мислення неандертальців отримує все більше спростувань. Нові археологічні знахідки свідчать про протилежне.
На території Німеччини вчені виявили місце, де 125 тисяч років тому наші пращури масово обробляли туші тварин. Результати дослідження були опубліковані в журналі Science Advances, і їх процитував CNN.
Неандертальці варили кістки, щоб видобувати з них жирові речовини. Це відкриття отримало назву “жирова фабрика”. Воно ще раз підтверджує, що неандертальці мали здатність до стратегічного поводження, командної роботи та складного управління процесами.
На розкопках, що були проведені південніше Галле, знайдено понад 125 тисяч фрагментів кісток. Також експерти виявили 16 тисяч крем’яних інструментів. Сліди вогню підтвердили, що територія використовувалася для приготування їжі.
Археологи прийшли до висновку, що неандертальці свідомо переносили туші вбитих тварин до цього місця. Вони спеціально відбирали частини з високим вмістом жиру, після чого витоплювали корисну речовину, застосовуючи природні або саморобні ємності.
Процес виявився досить складним. На це потрібно було планувати полювання, забезпечити збереження туш, знайти паливо і мати відповідні інструменти. Це очевидно вимагало високого рівня координації.
Віл Роебрукс з Лейденського університету зазначив, що знахідка є ще одним підтвердженням того, що неандертальці не були “безмозглими”.
Жир був важливим компонентом харчування мисливців-збирачів. Нежирне м’ясо не давало достатньо калорій. Якщо вживати тільки його, організм ризикував захворіти. Це відомий феномен, який називається білковим отруєнням, що виникає через брак жирів та нездатність печінки обробити надлишок білка. У деяких ситуаціях це може призводити до летального результату.
Для запобігання цьому мисливці обмежували споживання м’яса і шукали альтернативні джерела енергії. Найбільш доступним і надійним джерелом був кістковий жир.
На території розкопок виявлено залишки 173 великих тварин, серед яких дикі коні, олені і прадавні схожі на корів види, що вимирали. Найчастіше неандертальці обирали довгі кістки з максимальним вмістом кісткового мозку.
Археологи не можуть точно визначити, яким чином наші предки готували жир. Можливо, для цього використовувались посудини з бересту, шкіри або внутрішніх органів тварин, в які наливали воду і підігрівали над вогнем.
Поряд із місцем варіння вчені виявили обвуглені залишки фундука, жолудів та терену, ймовірно, ці рослини додавали до бульйону для аромату.
Співавтор дослідження Джефф Сміт підкреслив, що неандертальці не тільки виживали, але й були вмілими організаторами, які вміли планувати та раціонально використовували всі ресурси навколишнього середовища.
Мексиканські археологи в ацтекському місті Тлателолько виявили 36 поховань. Шість тіл були поміщені в кулясті глечики місцевого виробництва. Рештки маленької дитини з обсидіановим ножем у черепі поклали під тарілку, повідомляє національний інститут антропології та історії Мексики.