Помідори не лише смачні, а й дуже корисні для здоров’я.
Вони багаті на вітаміни, антиоксиданти та лікопін – речовину, що підтримує серце і знижує ризик раку.
Додаючи помідори до щоденного раціону, ви зміцнюєте імунітет і покращуєте обмін речовин.
Чим корисні помідори
Здорове серце
В одному середньому помідорі майже стільки калію, скільки в банані. Цей мінерал разом із натрієм відіграє важливу роль у підтримці роботи серця і нормалізації артеріального тиску. Особливо корисними для серцево-судинної системи томати є завдяки вмісту лікопіну – антиоксиданту, пов’язаного з нижчим ризиком інфаркту та серцевої смертності.
Відновлення після фізичних навантажень
Завдяки поєднанню калію, магнію та води, помідори добре допомагають організму відновитися після тренувань. Магній сприяє скороченню м’язів, а вітамін С бореться із запаленням і прискорює регенерацію тканин.
Підтримка когнітивного здоров’я
Дослідження показують: люди, в раціоні яких більше калію і менше натрію, демонструють кращі показники когнітивних функцій. Каротиноїди, такі як лютеїн і зеаксантин (їх особливо багато в приготованих томатах), теж сприяють захисту мозку і можуть знижувати ризик деменції.
Профілактика раку простати
Теплова обробка томатів знижує рівень вітаміну С, але посилює засвоюваність лікопіну – одного з найсильніших рослинних антиоксидантів. Він допомагає організму захищатися від окислювального стресу, який провокують вільні радикали. Регулярне вживання томатного соусу, піци та інших страв із томатами пов’язане з нижчим ризиком раку простати. Лікопін також може позитивно впливати на якість сперми.
Контроль рівня цукру
Помідори – продукт із низьким глікемічним індексом, а отже, не спричиняють різких стрибків цукру в крові. Завдяки клітковині та речовині нарингенін (антиоксидант, який також міститься в цитрусових), вони потенційно можуть допомагати в профілактиці діабету.
Красива шкіра, волосся та нігті
Хлорогенова кислота, що міститься в помідорах, може сприяти синтезу колагену – білка, необхідного для пружної шкіри та міцних нігтів. А вітаміни A і C покращують зовнішній вигляд шкіри і волосся, борючись з ознаками втоми і тьмяності.
Особливість томатів у тому, що їхні антиоксиданти (зокрема лікопін) краще засвоюються після термічної обробки. Тож не варто недооцінювати тушковані, запечені або відварені помідори – вони такі ж цінні, як і свіжі.
Овочі – низькокалорійні, наповнені антиоксидантами та клітковиною, яка сприяє ситості та стабілізує рівень цукру в крові. Помідори – одні з них.
Помідори можуть бути використані в безлічі рецептів – від салатів до запіканок та інших страв. У них багато переваг для тих, хто має діабет. Помідори – це чудове джерело клітковини, вони багаті на вітаміни A і C, водночас мають низьку калорійність. Крім того, помідори містять багато лікопіну – антиоксиданту, який може покращити контроль рівня цукру в крові.