Продукти в Україні зрівнялись у ціні зі світовими

Ціни на продукти в Україні та світі. Фото: depositphotos

У 2025 році ціни на продукти харчування в Україні практично досягли світового рівня, однак українці витрачають значно більшу частину своїх доходів на їжу, порівняно з мешканцями країн ЄС.

Про це повідомив економічний експерт Олег Пендзин.

Він зазначив, що Національний банк визнав зростання українських цін на продукти до міжнародних показників. Варто зауважити, що деякі товари в Україні коштують навіть дорожче, ніж у Польщі.

Причини цього полягають у високому рівні ПДВ (20%) на продукти, тоді як у більшості європейських країн цей відсоток становить 4-5%. Крім того, в ЄС існують значні дотації для фермерів, які отримують до 70% своїх доходів від державної підтримки, що знижує вартість продуктів для споживачів.

Пендзин також відзначив, що українці змушені витрачати до 40% своїх сімейних бюджетів на харчування, в той час як у Європі цей показник коливається від 12 до 18%. Через зниження реальних доходів дедалі більше людей відмовляються від м’яса і молочних продуктів, віддаючи перевагу дешевшим товарам — хлібу, картоплі та крупами.

“Почти половина українців вже визнала, що змушені купувати найдешевші продукти сумнівної якості, аби просто вижити”, — підкреслив експерт.

За словами Пендзина, зростання цін найбільше відчувається у дешевому сегменті — завдяки подвийному попиту, коли до малозабезпечених верств населення приєднується умовний середній клас, який раніше не економив на їжі. Як результат, продукти нижчої цінової категорії подорожчали навіть більше, ніж дорогі.

З огляду на торішню посуху, малосніжну зиму та цьогорічні весняні заморозки, в Україні суттєво зросли ціни на продукти харчування. За даними станом на травень 2025 року, загальне подорожчання їжі досягло 22,1%, а окремі види овочів зросли в ціні в 3-4 рази.

Національний банк України пов’язує підвищення цін із негативними погодними умовами, які вплинули на врожай, зокрема з тривалою спекою у 2024 році та заморозками навесні 2025 року.