Витриманий та елітний, чи загадковий і популярний?
Про особливості Шен пуера й Шу пуера ми розпитали у чайних фахівців New Tea.
Чи дійсно Шен пуер завжди настільки дорогий, що його мало хто може собі дозволити? І чи правда, що чай Шу пуер зовсім на нього не схожий, і має кардинально інші характеристики? Все про унікальні особливості двох найцінніших китайських зіллів — уже в нашій статті.
Дорогоцінний Шен пуер
Шен — це традиційний зелений пуер, виробництвом якого в Китаї займаються з давніх давен. Для його створення використовується найкраща сировина — чайний лист зі старих кущів, що ростуть в унікальному гірському кліматі. А завдяки мінімальній обробці чай Шен пуер може дозрівати роками, набуваючи нових смакоароматичних рис. Саме це робить його:
- одним із найбільш поцінованих чаїв у світі;
- пуером — відкриттям, адже 3-річний і 5-річний Шен пуер можуть мати кардинально різні неочікувані смаки;
- чаєм-скарбом, на який полюють найзаможніші чаємани;
- чаєм-інвестицією, який дарують на весілля та народження дітей, щоб зберігати роками, примножуючи цінність витриманого пуера;
- чаєм-святом, яке обов’язково запам’ятається кожному чаєману.
У спеціалізованих чайних магазинах можна відшукати більш доступних за ціною пуерних представників: не менш оригінальних, витриманих і прекрасних. Однак, обравши Шен, ви зможете насолодитися:
- ароматом квітучої луки, деревної кори та меду;
- горіхово-медовим і димно-копченим смаком;
- довгим солодким післясмаком із відтінками сухофруктів, квітів і свіжості.
І всі ці риси будуть змінюватися з плином часу й дозріванням чаю. Чи варто відмовляти собі в такому задоволенні?
Яскравий Шу пуер
Шу — це і є прославлений чорний пуер, який наново популяризував чаї з Піднебесної. Технологію його виробництва розробили менше століття тому. Це було потрібно для того, щоби швидше отримувати готовий пуер без кількарічної витримки.
Чай Шу пуер виготовляється за технологією Во Дуй — вологого скиртування, коли пуерний лист протягом 45 днів зволожують і перевертають за правильної температури. Всього за півтора місяці це дозволяє отримати чай, який не поступається за характеристиками витриманому трирічному Шен пуеру. Однак, його відрізняють шоколадно-темний настій і приємна гірчинка через використання простішого за походженням чайного листа.
А як щодо смаку й аромату?
- в ароматі — деревні й горіхові, димні та навіть шоколадні нюанси;
- у смаку — гірчинка й відчутна терпкуватість, мінеральність (землистість), копченість, сухофрукти та горіхи;
- післясмак солодкий і довгий, гармонійний та освіжаючий.
Шу пуер — чай міцний та кофеїновий, тож його краще споживати в першій половині дня. Головне — знайти свій різновид, із яким не захочеться розлучатися, і правильно обирати місце покупки, щоб точно отримати оригінальний напій із Піднебесної.
А ви вже готові до дегустації?
Леонід РУДЕНКО