Пуерні індивідуальності: Шен пуер та Шу пуер

Витриманий та елітний, чи загадковий і популярний?

Про особливості Шен пуера й Шу пуера ми розпитали у чайних фахівців New Tea.

Чи дійсно Шен пуер завжди настільки дорогий, що його мало хто може собі дозволити? І чи правда, що чай Шу пуер зовсім на нього не схожий, і має кардинально інші характеристики? Все про унікальні особливості двох найцінніших китайських зіллів — уже в нашій статті.

Дорогоцінний Шен пуер

Шен — це традиційний зелений пуер, виробництвом якого в Китаї займаються з давніх давен. Для його створення використовується найкраща сировина — чайний лист зі старих кущів, що ростуть в унікальному гірському кліматі. А завдяки мінімальній обробці чай Шен пуер може дозрівати роками, набуваючи нових смакоароматичних рис. Саме це робить його:

  • одним із найбільш поцінованих чаїв у світі;
  • пуером — відкриттям, адже 3-річний і 5-річний Шен пуер можуть мати кардинально різні неочікувані смаки;
  • чаєм-скарбом, на який полюють найзаможніші чаємани;
  • чаєм-інвестицією, який дарують на весілля та народження дітей, щоб зберігати роками, примножуючи цінність витриманого пуера;
  • чаєм-святом, яке обов’язково запам’ятається кожному чаєману.

У спеціалізованих чайних магазинах можна відшукати більш доступних за ціною пуерних представників: не менш оригінальних, витриманих і прекрасних. Однак, обравши Шен, ви зможете насолодитися:

  • ароматом квітучої луки, деревної кори та меду;
  • горіхово-медовим і димно-копченим смаком;
  • довгим солодким післясмаком із відтінками сухофруктів, квітів і свіжості.

І всі ці риси будуть змінюватися з плином часу й дозріванням чаю. Чи варто відмовляти собі в такому задоволенні?

Яскравий Шу пуер

Шу — це і є прославлений чорний пуер, який наново популяризував чаї з Піднебесної. Технологію його виробництва розробили менше століття тому. Це було потрібно для того, щоби швидше отримувати готовий пуер без кількарічної витримки.

Чай Шу пуер виготовляється за технологією Во Дуй — вологого скиртування, коли пуерний лист протягом 45 днів зволожують і перевертають за правильної температури. Всього за півтора місяці це дозволяє отримати чай, який не поступається за характеристиками витриманому трирічному Шен пуеру. Однак, його відрізняють шоколадно-темний настій і приємна гірчинка через використання простішого за походженням чайного листа.

А як щодо смаку й аромату?

  • в ароматі — деревні й горіхові, димні та навіть шоколадні нюанси;
  • у смаку — гірчинка й відчутна терпкуватість, мінеральність (землистість), копченість, сухофрукти та горіхи;
  • післясмак солодкий і довгий, гармонійний та освіжаючий.

Шу пуер — чай міцний та кофеїновий, тож його краще споживати в першій половині дня. Головне — знайти свій різновид, із яким не захочеться розлучатися, і правильно обирати місце покупки, щоб точно отримати оригінальний напій із Піднебесної.

А ви вже готові до дегустації?

Леонід РУДЕНКО

Джерело