Звичка мити все під краном перед приготуванням здається правильною, але не завжди корисною.
Деякі продукти краще залишити як є. Вода може не тільки не знищити бактерії, а й розповсюдити їх ще більше.
Розповімо, що не варто мити перед готуванням.
Сире м’ясо (курка, яловичина, свинина). Миття не знищує бактерії, а лише розбризкує їх по кухні. Готуйте одразу, термічна обробка вб’є все небезпечне.Через митт м’яса вимиваються природні соки, які надають м’ясу ніжності.
Замість миття краще промокнути курку паперовим рушником: це і безпечніше, і соковитість збереже.
Яйця. їх часто вкривають захисною оболонкою або спеціальним воском на виробництві. Миття порушує захист і підвищує ризик зараження. Тож мити їх можна лише безпосередньо перед використанням, а в інших випадках – протерти сухою серветкою
Гриби. Краще швидко протерти вологою серветкою або щіткою. Вода робить їх водянистими та псує текстуру. Гриби втрачають аромат. Якщо помиєте гриби й залишите їх лежати, зростає ризик плісняви. В разі сильного забруднення – сполоснути швидко і одразу обсушити.
Макарони. Також не варто промивати після варіння. Вода змиває крохмаль, завдяки якому соус краще “прилипає” до пасти. У результаті ви отримуєте “чисті” макарони, до яких нічого не чіпляється. Щоб уникнути злипання – додайте ложку оливкової олії під час варіння або швидко змішайте гарячу пасту з соусом.
Вакуумна риба та морепродукти. Мити не треба зовсім. Виробник уже очистив їх перед пакуванням. Лише зайва волога активує окислення жирів і зменшить термін зберігання.
Більшість з нас любить покуштувати страви з риби. Але після її приготування відчувається неприємний запах.
Щоб запах риби не залишався на руках, не осідав на робочих поверхнях і на кухонних рушниках, а тим більше, щоб він не поширювався по всій квартирі, важливо дотримуватись кількох простих правил при приготуванні продукту.