Від безсоння можна позбутися всього за один день.
Допомогти в боротьбі з проблемами сну може збалансоване споживання фруктів протягом дня. Цей висновок оприлюднили науковці з Колумбійського університету та Університету Чикаго, повідомляє Independent.
Безсоння має серйозні наслідки, включаючи негативний вплив на серцево-судинну систему, пам’ять, навчальні здібності та регуляцію емоцій. Погана якість сну також може стимулювати нездоровий спосіб життя, адже нестача відпочинку посилює бажання споживати продукти з високим вмістом цукру та жирів.
Результати дослідження, проведеного американськими вченими і опублікованого в журналі Sleep Health, показали, що перехід від раціону без фруктів до споживання п’яти чашок цих продуктів на день може суттєво поліпшити якість нічного сну. Це еквівалентно 700-1000 грамів залежно від виду фруктів.
Цей дослідження вперше зафіксувало тимчасовий зв’язок між вибором їжі протягом доби та об’єктивно виміряною якістю сну тієї ж ночі.
“Звертає на себе увагу, що такий суттєвий ефект можна виявити менш ніж за 24 години,” – зазначила експертка зі сну Есра Тасалі, одна з авторів даного дослідження.
“Зміни в харчуванні можуть стати новим, природним та економічно вигідним способом покращення якості сну,” – додала вона.
У дослідженні брали участь здорові молоді люди, які з допомогою спеціальної програми документували своє щоденне споживання їжі та носили наручний монітор, що дозволяло науковцям об’єктивно оцінювати їхній режим сну. Вчені звертали особливу увагу на “фрагментацію сну” – показник, що відображає, як часто людина прокидається або переходить від глибокого до поверхневого сну в нічний час.
Дослідники виявили, що щоденний раціон корелює з “значними змінами” у якості наступного нічного сну. У тих, хто вживав більше фруктів та овочів протягом дня, спостерігався більш глибокий і безперервний сон уночі. Також вони відзначили, що піддослідні, які споживали корисні вуглеводи, такі як цільні зерна, мали кращий нічний відпочинок.
Загалом, дослідники підрахували, що люди, які споживають рекомендовані п’ять чашок овочів і фруктів щодня, можуть зафіксувати 16-відсоткове поліпшення якості сну у порівнянні з тими, хто не вживає ці продукти. “16 відсотків – це суттєва зміна,” – підкреслила доктор Тасалі.
Вчені сподіваються провести подальші дослідження серед різних груп населення, щоб глибше дослідити механізми, які можуть пояснити позитивний вплив споживання фруктів та овочів на якість сну. На основі цих результатів вони рекомендують дієту, багатою на складні вуглеводи, фрукти та овочі, для тих, хто прагне досягти стабільного поліпшення якості ночівлі.