Після досягнення 40-річного віку у жінок починається період, що може супроводжуватися емоційними коливаннями та припливами. У цьому віці також спостерігається уповільнення метаболізму, що призводить до поступового збільшення ваги. Крім того, є ризик підвищення рівня холестерину та виникнення серцево-судинних захворювань.
Дієтологиня Наталія Самойленко в інтерв’ю журналу Elle навела рекомендації щодо продуктів, які повинні бути в раціоні жінок старше 40, щоб зберігати стрункість та енергію.
Кисломолочні продукти
Кальцій, корисний для кісток, і гліцин, що позитивно впливає на якість сну. Рекомендується включити насіння кунжуту, маку, горіхи (таких як мігдаль та бразильський горіх), а також квасолю, капусту та зелень (шпинат, ревінь, руколу).
Цільні злаки
Це джерело складних вуглеводів, харчових волокон та вітамінів групи В.
Якісний білок
Рибу, птицю, яйця, бобові та вже згадані молочні продукти потрібно вживати регулярно для отримання амінокислот, що підтримують роботу органів, м’язів і колагену для шкіри.
Омега-3 жирні кислоти
Окрім вітамінів, у раціон варто додати волоські горіхи.
Продукти, що містять фітоестрогени
Соєві боби, нут, арахіс, льон, ячмінь, виноград, ягоди, зелений та чорний чай.
Наталія Самойленко також підкреслює необхідність уникати цукру, гострих і солених страв, а також обмежити споживання кофеїну та алкоголю.
Кожна людина має індивідуальну норму ваги відповідно до свого зросту. Важливо зрозуміти, як визначити вашу ідеальну вагу. Є кілька формул, які допоможуть дізнатися, чи є ваша вага нормальною для вашого росту, чи є надлишок. Не варто намагатися повернутися до ваги, яка була у вас у 18 років. На кожне десятиліття зазвичай спостерігається збільшення ваги приблизно на 10%, що становить близько 5-7 кг. Тому варто задуматися про зниження ваги.