Гаряче
16 Жов 2025, Чт

Сіль у раціоні: експерт розкрила головне джерело її надходження у наше харчування

Українці споживають вдвічі більше солі, ніж рекомендовано — в середньому 12,6 г замість 5 г. При цьому 75% цієї солі надходить до нашого раціону з готових магазинних продуктів, а лише 25% — з сільнички на столі. Про це розповіла головна фахівчиня з профілактики неінфекційних захворювань Центру громадського здоров’я, кандидатка медичних наук Юлія Котикович в особливий день — Всесвітній день здорового харчування, що відзначається 16 жовтня.

«Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендує споживати не більше 5 г солі на добу. Дані дослідження STEPS показують, що українці вживають солі вдвічі більше — в середньому 12,6 г. Звісно, сіль важлива для організму, оскільки містить натрій. Він підтримує баланс рідини, відповідає за проведення нервових імпульсів, допомагає м’язам скорочуватися і навіть впливає на ритм серцебиття. Водночас надмірна кількість натрію може збільшити ризик розвитку гіпертонії, що веде до інсульту та інфаркту», — уточнила Юлія Котикович.

За словами експертки, найбільше солі міститься у перероблених м’ясних та рибних продуктах (ковбаси, сосиски, консерви), у фастфуді, солоних закусках та снеках, а також у соусах і приправках.

«Деякі продукти можуть містити добову норму солі у 100 грамах. Також багато солі є у звичних продуктах, які ми споживаємо щодня, таких як хліб або сири. Тож важливо перевіряти етикетки в магазинах і обирати ті продукти, в яких менше солі на 100 г. Якщо відмовитися від солоного не вдається, спробуйте зменшити його споживання, прибрати сільничку зі столу і не підсолювати страви. Виконуйте прості рекомендації для покращення здоров’я серця і судин», — додала експертка.

Юлія Котикович також підкреслила, що вся споживана сіль повинна бути йодованою. При наявності серцево-судинних захворювань важливо проконсультуватися з лікарем для визначення індивідуальної норми солі.

За даними дослідження STEPS (2019), українці споживають в середньому 12,6 г солі на добу — це суттєво перевищує рекомендовану норму Всесвітньою організацією охорони здоров’я у 5 г (приблизно чайна ложка). Дітям від 2 до 15 років потрібно навіть менше солі, ніж дорослим, і споживання має регулюватися відповідно до потреб дитини в калоріях — чим менше калорій потрібно, тим меншої кількості солі потребує дитина. Ці рекомендації не стосуються дітей до 2 років, оскільки вони отримують достатню кількість натрію з грудного молока та прикорму.

Більше корисної інформації про сіль у раціоні можна знайти тут: https://lnk.ua/Y4Q9vrX49

Чому важливо обмежувати сіль у харчуванні та як це зробити: пояснення Міністерства охорони здоров’я.