Гаряче
24 Лип 2025, Чт

Своїх не вистачає: Україна змушена закуповувати овочі за кордоном

Україна все ще імпортує більше овочів, ніж експортує. ФОТО: Pixabay

З огляду на стабільно високе споживання овочів та відносно скромні обсяги вітчизняного виробництва, Україна продовжує залишатися імпортером овочевої продукції.

Наша країна фактично є нетто-імпортером овочів, адже імпортує більше, аніж експортує. Про це повідомив у коментарі для Центру економічної стратегії президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник, інформує EastFruit.

“В Україні немає експорту овочів, ми лише імпортуємо. Внутрішнє споживання залишає свої сліди, а обсяги вирощування залишаються відносно низькими. Все, що вирощується в країні, в основному, відразу споживається. Ті ж культури, які в цьому році не вродили, наприклад, цибуля чи картопля, змушують нас імпортувати”, – підкреслив Баштанник.

Він також зазначив, що ситуація в сегменті тепличних овочів є дещо іншою, адже взимку Україна традиційно імпортує свіжі продукти з-за кордону.

За словами президента УПОА, ще одним фактором, що підвищує залежність від зовнішніх поставок, є висока собівартість українських овочів, зумовлена як кліматичними умовами, так і цінами на енергію.

“Завдяки кліматичним факторам та підвищенню цін на енергоносії, витрати на вирощування овочів у нас значно більші, ніж у багатьох країнах-експортерах”, – резюмував експерт.

Споживча інфляція в Україні досягла найвищого рівня з початку року – 15,9% у річному вимірі, що перевищує прогнози Національного банку.

Аналітики пояснюють зростання цін значним подорожчанням сировин харчування, особливо продукції тваринництва – молока, м’яса та яєць, а також ряду овочів і фруктів. Ці категорії піддалися впливу зростання виробничих витрат, зменшення поголів’я та неблагополучних погодних умов.

Зроблено рерайт тексту, збережені HTML теги та структура. Текст оптимізовано відповідно до SEO.