В Україні спостерігається поступове зниження цін на картоплю нового врожаю 2025 року.
Основною причиною цього зниження є сприятливі погодні умови. Такі дані наводить щоденний моніторинг аналітичного проєкту EastFruit.
Виробники зазначають, що погода сприяла активізації збору врожаю в багатьох регіонах країни, що призвело до зростання пропозиції картоплі на внутрішньому ринку.
Станом на сьогодні фермери продають картоплю за ціною 11-18 грн/кг (≈ $0,26-0,43 за кг), що в середньому на 10% нижче, ніж тиждень тому.
Зниження цін носить переважно сезонний характер: щодня на ринку з’являється все більше продукції. Проте якість нового врожаю картоплі часто залишає бажати кращого, що також чинить тиск на ціновий рівень.
Для порівняння: у другій половині липня минулого року картопля в Україні коштувала в середньому на 23% дешевше, ніж зараз. Однак аналітики не виключають, що ціновий спад продовжиться через стабільне зростання обсягів пропозиції.
Екстремальні погодні умови, що дедалі частіше виникають внаслідок зміни клімату, викликають різкі короткострокові стрибки цін на продукти харчування у всьому світі.
Раніше дослідники зосереджувалися переважно на довгострокових наслідках глобального потепління, зокрема на зниженні врожайності та загальному зростанні продовольчої інфляції. Наразі ж фіксуються локальні, але стрімкі цінові шоки, які виникають практично відразу після аномальних погодних явищ. Такі висновки зробили науковці Барселонського суперкомп’ютерного центру.