22 Чер 2025, Нд

Творять дива з організмом: назвали шість найкорисніших видів насіння

Науковці виявили найцінніше насіння для здоров’я Фото: pinterest

Насіння існує на Землі вже мільйони років і є основою рослинного життя. Однак лише нещодавно люди почали дійсно визнавати їхню вражаючу поживну цінність.

Від клітковини та корисних жирів до вітамінів і мінералів — насіння є потужним джерелом корисних речовин, які здатні поліпшити наше здоров’я, зазначає eatthis.

Переваги насіння

Насіння забезпечує організм відмінним джерелом клітковини. Регулярне споживання може знизити ризик раку товстої кишки, покращити мікробіом кишечника та підтримувати оптимальний рівень цукру в крові.

Крім того, насіння багаті на омега-3 жирні кислоти — поживні речовини, відомі своїми протизапальними властивостями та здатністю зменшувати тривожність.

Додавання різних видів насіння до щоденних страв — це простий і ефективний спосіб урізноманітнити свій раціон. Додайте хрустке смажене насіння гарбуза до салатів, змішайте ніжне насіння чіа у ранковий смузі або ж покладіть насіння льону у ваш улюблений хлібний рецепт. Лише одна-дві столові ложки можуть перетворити буденну страву на справжнє джерело живлення.

Науковці виділили шість найкорисніших видів насіння, кожне з яких має свій унікальний набір поживних речовин і переваг. Ці маленькі диво-продукти підтверджують, що найкращі речі дійсно бувають у крихітних упаковках.

Насіння чіа

У одній порції (2 столові ложки) ви знайдете 9 грамів клітковини, 4 грами білка та значну кількість мікроелементів, таких як залізо, магній, фосфор та цинк. Насіння чіа є рослинним джерелом омега-3 і може сприяти здоров’ю серця, знижуючи загальний холестерин, тригліцериди та (поганий) холестерин, при цьому підвищуючи рівень (хорошого) холестерину. Також було доведено, що насіння чіа допомагає знизити артеріальний тиск у людей з діабетом 2 типу.

Насіння льону

У порції з 2 столових ложок міститься 4 грами клітковини, 2,5 грама білка і 6 грамів омега-3 жирних кислот. Насіння льону може допомогти зменшити запори, урізноманітнити мікробіом кишечника, знижувати систолічний та діастолічний артеріальний тиск, а також зменшує стрибки рівня цукру в крові після вживання вуглеводної їжі. Насіння льону також містить мідь, марганець і магній.

Насіння коноплі

Багаті корисними жирами, насіння коноплі є ідеальним джерелом з співвідношенням (3:1) омега-6 до омега-3 жирних кислот. Це співвідношення допомагає запобігати розвитку хронічних захворювань.

Кіноа

Додавання кіноа до раціону може позитивно вплинути на здоров’я серця, знижуючи ризик серцево-судинних захворювань, включаючи тригліцериди, загальний холестерин, холестерин ЛПНЩ, рівень інсуліну в крові та окружність талії. З 8 грамами білка в 1 склянці приготовленої кіноа є прекрасним джерелом рослинного білка.

Включення кіноа у веганську дієту може допомогти вирішити загальну проблему споживання білка, що є актуальним для багатьох веганів. Також кіноа безпечно споживати людям з целіакією.

Насіння кунжуту

Насіння кунжуту, яке є невід’ємною частиною азіатської та близькосхідної кухні, доступне в трьох основних видах: білому, чорному та золотисто-коричневому. Це насіння є хорошим джерелом вітамінів B1, B3 та B6, необхідних для метаболізму вуглеводів, жирів і білків. Лігнани, що містяться в насінні кунжуту, мають протизапальні та протиракові властивості.

Гарбузове насіння

Чи готуєте ви гарбузове насіння самостійно, чи купуєте готове, воно надзвичайно поживне.

Гарбузове насіння багаті на цинк, фосфор, калій і селен, а також є добрим джерелом антиоксидантів і корисних поліненасичених та мононенасичених жирів.

Щоб зранку відчувати себе бадьорим після безсонної ночі, варто змінити звичний сніданок. Головне — не переїдати. Коли ви не виспалися, ваш організм не готовий переробляти важку їжу, особливо у великих обсягах.

Рекомендується пити багато води та вживати продукти, багаті вітаміном B12, які забезпечують енергію. Додайте насіння чіа у натуральний йогурт або сир. Вони містять білки, жири та клітковину, тому заряд енергії з них зберігається надовго. Насіння чіа допомагає знизити рівень цукру та холестерину в крові, а також є джерелом антиоксидантів і омега-кислот.