За даними Центру громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я, з початку року у Полтавському районі зафіксували один випадок ботулізму – людина отруїлася рибою власного приготування, зокрема в’яленою. Крім того, минулого тижня в області виявили хворого на сальмонельоз. Про це повідомляє «Полтавська думка», що публікує новини Полтави.
«Полтавська думка» пише з посиланням на інфекціоністку Полтавської обласної інфекційної лікарні Катерину Яременко, що першими ознаками сальмонельозу зазвичай є нудота, блювання та спазми в животі. Характерною особливістю цього захворювання, яка його вирізняє серед інших харчових інфекцій, є висока температура – до 40 градусів та часті випорожнення зеленуватого кольору.
Як зазначає лікарка, симптоми можуть з’явитися як через кілька годин, так і протягом доби після вживання зараженої сальмонелами їжі. Причиною інфікування часто стають кисломолочні продукти (такі як м’який сир або сметана), яйця будь-якого виду (курячі, качині чи перепелині), а також м’ясо, що пройшло недостатню термічну обробку. Крім того, ризик заразитися існує і під час споживання готових страв, придбаних на стихійних ринках або навіть у магазинах, наголосила фахівчиня.
Яременко також звернула увагу на так звані «тривожні симптоми», за яких потрібно негайно звертатися до лікаря. До них належать: слиз або кров у випорожненнях, інтенсивне блювання понад 5-7 разів на добу, температура тіла вище 39 градусів, яка не знижується, втрата свідомості, судоми та блювання з домішками крові.
Лікарка наголошує, що при будь-яких ознаках кишкової інфекції необхідно звертатися за медичною допомогою. Тільки після огляду спеціаліст може визначити подальшу діагностичну та лікувальну тактику. У випадку легкої форми хвороби пацієнт може лікуватися вдома під контролем сімейного лікаря. Проте якщо є висока температура, безперервна блювота та сильна діарея – госпіталізація є обов’язковою.
До приїзду лікарів пацієнт може самостійно промити шлунок – випити велику кількість води й викликати блювання, щоб очистити організм від залишків зараженої їжі. Також дозволено вживати сорбенти, наприклад, активоване чи біле вугілля.
Оскільки влітку продукти швидше псуються, а ризик харчового отруєння зростає, важливо вміти відрізнити сальмонельоз від звичайної харчової інфекції. За словами Катерини Яременко, при сальмонельозі симптоми інтоксикації є значно вираженішими. Вона пояснила, що при типовому харчовому отруєнні температура, як правило, не перевищує 37.5 градуса, може бути лише субфебрильною. Стан покращується після вживання сорбентів або блювання, й зазвичай симптоми обмежуються легким дискомфортом у животі. У разі сальмонельозу біль у животі сильніший, температура підвищується значно, спостерігаються діарея та багаторазове блювання.
Також медикиня підкреслює, що ботулізм набагато легше попередити, ніж вилікувати. Щоб уникнути захворювання, вона радить:
- не споживати консерви з простроченим терміном придатності чи з ознаками здуття банки;
дотримуватись гігієнічних вимог під час домашнього консервування; - зберігати продукти за відповідного температурного режиму;
- не займатися консервацією грибів, м’яса чи риби без належних знань або взагалі утриматися від цього;
- не купувати рибну продукцію на стихійних ринках.
У разі захворювання на ботулізм госпіталізація є обов’язковою. У більшості випадків хворим вводять спеціальний ботулінічний антитоксин.