В Україні спостерігається суттєве зниження цін на лохину на внутрішньому ринку, в основному це стосується ягід середньої та нижчої якості.
Водночас, вартість продукції преміум-класу залишається на стабільному рівні, повідомили експерти EastFruit.
Станом на 1 липня дрібнооптові ціни на лохину виглядали наступним чином:
– ринок “Шувар” (Львів) – 300-450 грн/кг (6,12-9,18 €/кг);
– ринок “Столичний” (Київ) – 300-350 грн/кг (6,12-7,14 €/кг);
– ринок “Початок” (Одеська область) – 400-450 грн/кг (8,16-9,18 €/кг).
У порівнянні з кінцем червня, середнє зниження цін склало 20-25%.
Зокрема, в Києві ціни знизились на 28-30% – з 450-500 грн/кг (9,20-10,25 €/кг) до 300-350 грн/кг (6,12-7,14 €/кг).
У Львові мінімальна вартість впала на 21% – з 380 грн/кг (7,79 €/кг) до 300 грн/кг (6,12 €/кг).
На Одещині зниження мінімальної вартості склало 17% – з 480 грн/кг (9,84 €/кг) до 400 грн/кг (8,16 €/кг), тоді як максимальна залишилася на рівні 450 грн/кг.
Експерти зазначають, що за останні кілька днів ціни на ягоду знижуються в середньому на 15-30% в залежності від якості продукції та регіону.
Аналітики прогнозують подальше зниження цін, оскільки українські виробники орієнтуються на експорт та прагнуть зайняти конкурентні позиції на ринку ЄС, де Україна є одним з основних постачальників свіжої лохини.
На внутрішньому ринку України вже з’явилися перші кавуни нового врожаю. Збір баштанних розпочали фермери з півдня країни та Закарпаття.
На даний момент ціни на кавуни коливаються в межах 20-28 грн за кілограм. Незважаючи на обмежену пропозицію, стартові ціни виявилися в середньому на 10% вищими порівняно з минулим роком.