Після незначного здешевлення минулого тижня, відпускні ціни на ріпчасту цибулю на українському ринку знову почали зростати.
Зростання цін у цьому сегменті, на думку гравців ринку, пов’язане з помітним скороченням пропозиції в умовах сезонного виснаження запасів цибулі в українських господарствах. Про це повідомляють аналітики проекту EastFruit.
При цьому торговельна активність на ринку цибулі трохи прискорилася, що також сприяє зростанню цін.
Так, на сьогоднішній день фермери пропонують цибулю до продажу в межах 18-27 грн/кг ($0,43-0,65/кг), що в середньому на 13% дорожче, ніж наприкінці минулого робочого тижня. Водночас вони зізнаються, що істотніше підвищити ціни їм поки що не вдається, оскільки покупці дедалі частіше залишаються незадоволені якістю пропонованої цибулі.
Зазначимо, що наразі цибуля в Україні вже коштує в середньому на 26% дорожче, ніж у першій декаді травня минулого року. При цьому виробники не впевнені, що їм вдасться й надалі підвищувати ціни на цю продукцію, оскільки якість цибулі в сховищах стрімко погіршується.
На ринку України в сегменті тепличного огірка на поточному тижні спостерігається зростання цін на місцеву продукцію. За словами операторів ринку, причин для ситуації, що склалася, було відразу кілька.