Вісім продуктів, що швидко втрачають свіжість, навіть під охолодженням

Не гайте часу: експерти назвали продукти, які швидко псуються Фото: pinterest

Зберігання продуктів у холодильнику не завжди гарантує їх тривале збереження.

Існує вісім видів продуктів, які швидко втрачають свої якості в холодильнику. Також ми підкажемо, як продовжити їх свіжість.

Органічна ожина

Оскільки органічна ожина не підлягає обробці пестицидами, її тонка шкірка та значний вміст вологи роблять її вразливою до розмноження бактерій, – пояснює дієтолог Кайлі Бенслі.

Щоб знищити залишки бактерій, промийте ожину у розчині оцту та води. “Використовуйте пакети для зберігання, щоб подовжити термін придатності ягід, і зберігайте їх у контейнері холодильника”, — додає Бенслі.

Нарізане м’ясо слайсами

Термін придатності м’ясних делікатесів досить короткий, тому залиште ці бутерброди собі та своїм дітям.

“Якщо ковбаси нарізані в магазині, їх можна зберігати в холодильнику від трьох до п’яти днів. Комерційні упаковки здатні залишатися свіжими від п’яти до семи днів”, — зазначає експерт.

Якщо у вас залишилося зайве, краще заморозити продукт. Це дозволить уникнути псування.

Порізаний кавун

Ключ до тривалого зберігання кавуна — не розрізати його до моменту споживання. Після розрізання кавун швидко псується та втрачає смак і вологість.

Стиглий кавун може зберігатися в магазині до кількох тижнів, а нарізані шматочки краще зберігати у герметичному контейнері та вживати протягом трьох-п’яти днів.

Капуста кале

Стебла капусти зберігаються в холодильнику приблизно три дні. Рекомендується тримати їх у чашці з водою для збереження свіжості.

Люди часто зберігають капусту в мішках для продуктів у ящику для овочів, але це призводить до її в’янення через брак вологи.

Варений рис

Варений рис слід вжити протягом двох днів. Це пов’язано з бактерією Bacillus cereus, яка може викликати шлунково-кишкові захворювання. Спори цієї бактерії термостійкі, але можуть розмножуватися при охолодженні або при температурі від 40 до 140 градусів за Фаренгейтом.

Листя салату

Салат має високу водну активність, що є відношенням тиску водяної пари в продукті до тиску водяної пари в чистій воді, зазначає Бенслі.

Однак салат може зберігатися до 30 днів. Щоб продовжити його свіжість, загорніть листя у фольгу. “Також можна знизити водну активність салату, поклавши паперові рушники в контейнер або пакет”, — додає вона. Таким чином, паперові рушники поглинуть вологу, що втрачається з листя.

Зварені круто яйця

Хоча сирі яйця не викликають занепокоєння, варені круто слід споживати протягом тижня після зберігання в холодильнику. “У варених яйцях можуть міститися бактерії, такі як сальмонела або лістерія, якщо яйце не зварене належним чином (наприклад, з рідким жовтком), а оскільки бактерії можуть жити на шкаралупі, яйця з тріснутою шкаралупою рекомендується викидати перед вживанням. Яйця повинні зберігатися при температурі близько 40 градусів або нижче, щоб уникнути розмноження бактерій.

Рибні консерви

Невідкрита банка тунця або риби має довгий термін зберігання, але відкрита банка потребує уваги. “Відкривши банку, ви піддаєте рибу впливу повітря та бактерій, внаслідок чого термін зберігання різко скорочується до кількох днів”, — пояснює дієтолог.

Будь-який консервований продукт, включно з соусами, має обмежений термін після відкриття, хоча він може варіюватися в залежності від кислотності продукту. Наприклад, продукти в оцті зберігаються трохи довше, ніж в олії.

Вживання переварених яєць небезпечне для здоров’я. Якщо жовток має зелено-синій відтінок внаслідок термічної обробки, це може свідчити про виділення сірководню. Цей газ є токсичним і може негативно впливати на білок.

Токсини, що утворюються, можуть викликати отруєння і серйозні проблеми з диханням. Тому вживання таких продуктів є надзвичайно небезпечним для здоров’я.