Перевірити якість борошна можна всього за кілька секунд.
Досить його оглянути, понюхати і доторкнутися, щоб зрозуміти, чи підходить воно для випічки, чи може зіпсувати ваш кулінарний шедевр.
Про способи перевірки борошна за 5 секунд розповів шеф-кухар Роман Ємець.
Стисніть невелику кількість борошна в долоні, але не занадто сильно, а потім відкрийте долоню. Якщо борошно зберігає форму, але при цьому не надто тверде, це означає, що воно є якісним і містить природну вологість.
Якщо, навпаки, борошно розсипається, як сухий пісок, це свідчить про його старість або пересушеність. Таке борошно погано зв’язує тісто, і в результаті випічка виходить сухою.
Якщо після стискання в руках залишаються маленькі грудочки, це означає, що борошно ввібрало зайву вологу та має запах сирості.
Ще один тест: проведіть пальцем по борошну. Якісне борошно буде гладеньким і без грудочок. Старе – матиме грудочки і буде скрипіти при натисканні.
Якісне борошно має однорідний білий або злегка кремовий відтінок.
При неправильному зберіганні борошна, наприклад, у пошкодженій упаковці, можуть з’явитися паразити. Найперша ознака наявності маленьких жучків у борошні — це чорні точки або звивисті лінії. Іншими симптомами можуть бути специфічний запах.
Борошно слід зберігати в герметичній упаковці, щоб уникнути потрапляння повітря і комах. При купівлі борошна варто оглянути упаковку і віддати перевагу продукту без видимих пошкоджень. Перед використанням рекомендується просіяти борошно через дрібне сито, щоб видалити комах або їхні личинки.
