Щойно викопаний часник ще не готовий до тривалого зберігання. Щоб запобігти його гниттю, висиханню та зберегти соковитість до наступного врожаю, ключовим є правильне просушування, підготовка і вибір оптимального місця для зберігання.
Gazeta.ua розкриє вам секрети догляду за часником після збору.
Після викопування часнику з грядки не поспішайте відразу його чистити. Правильне зберігання починається з підготовчих заходів.
Просушіть
Часнику необхідно дати просохнути протягом 10-14 днів у сухому, добре провітрюваному місці, яке захищене від сонячного світла. Ви можете розкласти часник на решітках або повісити у пучках стеблом догори.
Не обрізайте одразу стебла та коріння
Поки головки не висохли, краще не чіпати їх – це захищає від гнилі. Стебла й коріння обрізають лише після повного висихання. Залиште хвостик стебла на 5-10 см, а коріння вкоротіть, не зачіпаючи донця.
Де зберігати
Оптимальне місце для зберігання часнику – суха, темна та прохолодна кімната з температурою +2…+5 °C. Добре підійдуть підвал, комора або сухий гараж. Також можливе зберігання на кухні, якщо там не занадто вологе і тепле повітря. Ідеальні умови – хороша вентиляція та відсутність прямих сонячних променів.
Тверді сорти озимого часнику зберігаються гірше, ніж ярий, тому ці види бажано використовувати першими.
Ця весна виявилася непростою для городників. Продовження дощів, прохолодна погода, а згодом різке потепління з перепадами температур негативно вплинули на розвиток озимих культур, до яких належить і часник.
Через такі погодні коливання терміни збору врожаю важко визначити. Не орієнтуйтеся тільки на календар або народні прикмети. Зосередьтеся на листі часнику, щоб встигнути зібрати урожай, поки часник не розпався у ґрунті.