Як колір овочів та фруктів впливає на здоров’я. Перевірте свої запаси

Сприяють подовженню життя та зміцненню імунітету: експерт пояснила, чому колір овочів та фруктів важливий. Фото: pinterest

Влітку різноманітність овочів, фруктів і ягід радує око. Це не лише привабливо, а й корисно для здоров’я.

Колір багатьох овочів, фруктів та ягід зумовлений наявністю натуральних пігментів, до числа яких належать бета-каротин, лікопін, зеаксантин, алліцин, антоціани. Всі ці компоненти є антиоксидантами (групами каротиноїдів і флавоноїдів), згідно з думкою дієтолога Світлани Фус.

“Їх профілактичні властивості відомі, зокрема, для серцево-судинних захворювань, деяких видів раку, катаракти. Вони важливі для нормального входження та розвитку дітей. Завдяки своїй здатності захищати клітини, ці речовини уповільнюють старіння організму, prolongують тривалість життя та покращують імунний захист”, – зазначає Світлана Фус.

Регулярне споживання різнокольорових овочів, фруктів та ягід приносить чимало користі:

Фіолетові або блакитні (антоціані) – зменшують ризик захворювань серця і раку шлунка, нормалізують тиск та рівень холестерину.

Червоні (лікопін) – захищають серце, зменшують вірогідність раку.

Помаранчеві або жовті (бета-каротин) – зміцнюють імунну систему, покращують зір.

Білі або коричневі (алліцин) – покращують пам’ять, знижують ризик серцево-судинних захворювань, мають антибактеріальні властивості.

Зелені (хлорофіл) – зменшують ризик онкологічних захворювань, активізують клітинне дихання.

Літо – найкращий час для збільшення споживання овочів, фруктів і ягід у вашому раціоні.

Способи збільшення їх вживання

Крок 1. Споживайте щодня як мінімум 400 г овочів та 200 г фруктів і ягід. Співвідношення овочів і фруктів у раціоні має бути 2:1.

Крок 2. Додавайте овочі та зелень до кожного прийому їжі. В якості десерту можна використовувати ягоди або невеликий фрукт.

В теплі літні місяці зростає ризик отримання болісних сонячних опіків. Але чи знаєте ви про продукти, які здатні захистити вашу шкіру від ультрафіолетових променів? Вони можуть забезпечити природний захист від сонця зсередини.

Сезон помідорів ідеально співпадає з літніми місяцями, коли інтенсивні УФ-промені активні. Іронія в тому, що ці яскраві овочі також пропонують натуральний сонцезахисний ефект завдяки вмісту поліфенолів, каротиноїдів (таких як лікопін) і вітаміну С. Незалежно від того, чи додаєте ви їх до салатів, супів, соусів або пасти, важко помилитися з ідеально стиглими помідорами.

Цей рерайт зберігає всі оригінальні HTML теги, не зменшує обсягу тексту, та відповідає SEO вимогам.