Як правильно заморожувати персики: три способи, щоб не втратили смак, текстуру та аромат

Персики на зиму: три способи заморозки без втрати аромату й текстури Фото: pinterest

Соковиті, ароматні та солодкі персики хочеться смакувати й у зимовий період. Заморожування є найзручнішим і найефективнішим методом збереження їхнього смаку, кольору та корисності. Проте, щоб фрукти не стали клейкими, важливо дотримуватись кількох рекомендацій та методів.

Про правильне заморожування персиків пише видання Real Simple.

Вибір ідеальних персиків для заморожування

Недостиглі плоди не мають вираженого аромату та смаку, а перестиглі потенційно втрачають текстуру після заморожування. Отже, обирайте зрілі плоди.

Ось ознаки стиглого персика:

  • приємний солодкий аромат, який відчувається на відстані;
  • м’якість при легкому натисканні (але не слід переоцінювати м’якість);
  • шкірка золотисто-жовта, без зелених плям;
  • немає помітних вм’ятин чи ознак гнилі.

Купуйте трохи недостиглі персики і дайте їм доспіти вдома, що зберігає їх цілісність та запобігає псуванню під час транспортування.

Щоб персики швидше достигли

Якщо персики тверді та не мають аромату, не поспішайте їх різати або заморожувати, дайте їм час на дозрівання. Ось кілька перевірених методів:

  • На кухонному столі (3-5 днів). Розмістіть персики на тарілці або у мисці в один шар. Не кладіть їх на “дно” (в місці плодоніжки) — це може спровокувати утворення вм’ятин.
  • У паперовому пакеті (за 1 день). Покладіть кілька персиків у паперовий пакет або додайте банан чи яблуко для пришвидшення. Ці фрукти виділяють етилен — газ, що стимулює дозрівання.
  • На сонці (обережно). Тарілка з персиками у теплому та освітленому місці може пришвидшити процес, але не залишайте на сонці надовго, адже персики можуть “запектись” і втратити соковитість.

Заморожування персиків

Замороження — чудовий спосіб продовжити термін зберігання фрукта без втрати основних його властивостей. Головне — дотримуватися правил:

Заморожування скибочками

Цей метод підходить для використання у пирогах, смузі, компотах і запіканках.

Проведіть обробку персиків: вимийте, при бажанні очистіть від шкірки (особливо якщо плануєте використовувати їх для випічки).

Розріжте навпіл, видаліть кісточку і наріжте скибочками.

Розмістіть скибочки на деку в один шар, попередньо застеленому пергаментом. Заморожуйте 2–3 години.

Потім перекладіть їх у герметичні пакети або контейнери та поверніть у морозильник.

Переваги: фрукти не злипаються, що зручно для дозування.

Заморожування з цукром або сиропом

Ідеально підходить для десертів, морозива, варення та коктейлів.

Наріжте персики відповідно до попереднього опису.

Посипте цукром (приблизно 100 г на 1 кг фруктів) і залиште на 15-30 хвилин, щоб виділився сік.

Розкладіть у контейнери разом із соком або заповніть фруктовим сиропом (вода і цукор у пропорції 2:1), залишаючи 12 см до краю контейнера.

Порада: якщо плануєте заморожувати персики для дитячого харчування, краще не додавати цукор взагалі.

Заморожування пюре

Цей метод ідеально підходить для випікання, джемів, йогуртів та дитячих пюре.

Очистіть персики, подрібніть їх у блендері.

Розлийте в контейнери, формочки для льоду чи силіконові форми.

Заморожуйте порційно, оскільки це зручно в подальшому.

Термін зберігання заморожених персиків

У морозильній камері за температури -18°C персики зберігають свіжість до 8–10 місяців. Найкраще — використовувати їх до року. Контейнери обов’язково повинні бути герметичними, інакше фрукти можуть пересихати або вбирати сторонні запахи.

Використання заморожених персиків

Додавайте їх у смузі, каші, мюслі або йогурт;

Використовуйте для пирогів, штруделів, крамблів;

Готуйте компоти, соуси, джеми;

Готуйте персикове морозиво або сорбет;

Просто насолоджуйтесь ними як замороженим десертом у спекотний день.

Заморожені персики практично не потребують повного розморожування для більшості страв. Додавайте їх замороженими, особливо для випікання чи смузі.

Власники морозильних камер часто заморожують продукти, щоб продовжити термін їх споживання. Мед — це продукт, який може зберігати свою якість і без охолодження протягом тривалого часу. Його найкраще зберігати в льоху або холодильнику, але при бажанні продовжити термін придатності або за відсутності відповідних умов зберігання, мед можна заморозити.

Продукт змінює свою консистенцію та починає кристалізуватися під час заморожування. Він не стане настільки твердим, як вода, соки або інші рідини. Швидше, заморожений мед нагадуватиме щільне пружне желе. Для того, щоб смак і користь збереглися на максимум, враховуйте кілька важливих нюансів.