Стара дерев’яна обробна дошка може служити ще довго, якщо правильно її обслуговувати.
З плином часу деревина поглинає аромати, з’являються подряпини та накопичуються бактерії, але це можна виправити. Використовуючи прості природні засоби, легке шліфування і обробку олією, дошка знову стане чистою, безпечною та естетично привабливою для використання на кухні.
Як відновити стару дерев’яну дошку, усунувши запахи, бактерії та подряпини, продемонструвала фудблогерка Валентина Саєнко.
Нам знадобиться:
– сіль;
– лимон;
– оцет;
– наждачний папір (100 гріт);
– харчова мінеральна олія.
Спочатку посипте дошку сіллю і гарно натріть лимоном. Залиште на 5 хвилин, потім змийте. Далі обробіть білим оцтом, знову натріть і змийте. Витріть насухо. Проходьте наждачним папером вздовж волокон. Витирання вологою серветкою завершить цей етап. Коли дошка висохне, рясно змастіть її олією і залиште на ніч.
Рекомендації
Уникайте використання оливкової або соняшникової олії. Вам потрібна спеціальна олія, призначена для дерева, яка може контактувати з продуктами харчування. Звичайна олія може прогоркасти.
Нагадую, дошку не слід мити в посудомийній машині, а зберігати потрібно вертикально. Після миття завжди ретельно витирайте насухо.
На губках і серветках для миття посуду накопичується чимало бактерій. Їх слід змінювати не рідше ніж раз на тиждень. Обробна дошка також збирає велику кількість бактерій. Наприклад, на ній залишається у 200 разів більше фекальних бактерій, ніж на сидінні унітаза, після обробки сирого м’яса. Сира яловичина та курятина можуть залишати після себе сальмонелу та інші мікроби, що викликають небезпечні захворювання.