Як смажити картоплю, щоб вона була зі скоринкою: кілька секретів


Смажена картопля – це одна з найулюбленіших страв у багатьох родинах. Є безліч способів її приготування.

Проте головне завдання кухаря – приготувати картоплю так, щоб вона залишалася цілою і не перетворилася на кашу. Багато людей віддають перевагу смаженій картоплі зі скоринкою. Gazeta.ua зібрала основні правила її приготування.

Якість і смак готового продукту залежать від вибору сорту картоплі. Найкраще обирати картоплю з низьким або середнім вмістом крохмалю. Чудово підійдуть такі сорти, як “Невський”, “Жуковський”, “Лідер”, “Синьоочка”, “Лазурит”.

Також важливо звертати увагу на спосіб нарізання картоплі. Щоб вона просмажилась рівномірно, шматочки треба нарізати не надто великими. Використовуйте соломку, брусочки або кубики – це залежить від ваших уподобань.

Після нарізання картоплю слід помістити в глибоку ємність та залити водою. Найкраще вимочувати її протягом 30 хвилин, щоб увесь зайвий крохмаль вийшов на поверхню. Це допоможе уникнути перетворення картоплі на кашу під час смаження. Якщо ж часу для вимочування немає, просто хорошенько промийте картоплю після нарізання.

Після цього важливо добре висушити картоплю. Найкраще це робити за допомогою паперових рушників. Розкладіть картоплю на двошаровий рушник, а зверху також промокніть.

Під час смаження важко точно визначити, скільки олії потрібно. Зазвичай для кілограма картоплі достатньо 100 мл олії. Рекомендується налити 50 мл рафінованої олії та додати 50 г вершкового масла. Коли масло добре розігріється, можна засипати картоплю.

Не поспішайте перемішувати її одразу. Дайте їй просмажитись приблизно три хвилини, а потім можна перемішати. Проте не робіть це занадто часто, інакше картопля може розвалитися. Вважається, що оптимально перемішувати картоплю 3-4 рази під час смаження.

Не накривайте сковорідку кришкою – в цьому випадку картопля виглядатиме вареною. Кришку слід накривати лише наприкінці, щоб картопля добре просмажилася всередині.

Додайте сіль тільки за 5-7 хвилин до готовності, інакше картопля вийде м’якою і не матиме хрусткої скоринки.

Буряк – дуже корисний овоч, з якого можна приготувати безліч смачних страв. Не всім до вподоби його смак, тому деякі виключають його з раціону.

Але є простий спосіб подолати цю проблему. Буряк можна не лише відварювати, а й запікати в духовці. Саме запікання зберігає його корисні властивості та покращує смак. Gazeta.ua підготувала корисні поради, як запекти буряк у фользі або рукаві.