З часом на кришках банок для домашніх заготовок може з’явитися іржа, що зазвичай супроводжується неприємним запахом під час відкриття.
Щоб запобігти цьому, варто використовувати перевірений метод.
Вам знадобиться звичайна рослинна олія. Після того, як закриваються банки, кришки потрібно ретельно витерти насухо. Потім нанесіть тонкий шар олії на всю їхню поверхню. Олія створює захисну плівку, що запобігає виникненню іржі, особливо для кришок з дрібними подряпинами або пошкодженнями, через які може проникати волога.
Ще один популярний метод, яким часто користуються досвідчені домогосподарки — змащування кришок вазеліном. Завдяки своїй густій текстурі, вазелін добре прилипає до поверхні. Для цього потрібно взяти невелику кількість вазеліну на ватний диск і ретельно змастити ним кришки після закриття банок. Вазелін формує надійний захисний шар, який запобігає появі іржі, навіть за умов високої вологості.
Консервацію найкраще зберігати в сухому і прохолодному місці, подалі від прямих сонячних променів і різких перепадів температур. Хоча змащення кришок олією або вазеліном допомагає продовжити їхній термін служби, важливо періодично перевіряти стан банок і оновлювати захисний шар. Це дозволить зберегти ваші заготовки від іржі.
При консервуванні можуть виникати неприємні ситуації. Якщо через кілька днів після закриття банок їхні кришки починають надуватися і зриватися, домашні заготовки ще можна врятувати, якщо вони почали зривається через два-три дні після консервування.
Проте, якщо пройшло близько місяця, і кришки починають надуватися та зривається — це ознака можливого ботулізму у продукті.