Сезон продажу перших кавунів уже активно розпочався. Проте у цей час буває складно визначити, які з них стиглі, а які менш корисні.
Якщо вибрати кавун правильно, він буде не лише смачним, але й корисним. Ця ягода містить 19 вітамінів, 11 мінералів, а також глюкозу і фруктозу, зазначає Gazeta.ua.
Для того щоб вибрати стиглий кавун, варто приділити увагу його хвостику — він має бути сухим. Забарвлення стиглого кавуна повинно бути насиченим; чим темніші зелені смуги, тим кращим вважається кавун.
Кавуни, які дозріли природним способом, мають середній розмір та важать від 5 до 7 кілограмів. На їх поверхні повинна бути пляма жовтого чи помаранчевого відтінку, що свідчить про контакт з землею. Крім того, шкірка кавуна повинна бути міцною, аби неможливо було її пошкодити нігтем.
При легкому постукуванні стиглі кавуни видають дзвінкий звук. Також звертайте увагу на “бджолину павутинку”: якщо вона чітка, кавун буде солодким.
Зазвичай, круглі кавуни смачніші, тоді як видовжені виявляються більше водянистими. Стиглий кавун не тоне у воді.
Кавуни багаті на корисні речовини. М’якоть цієї ягоди містить лікопен — каротиноїд, що надає червоний колір помідорам і кавунам. Він має потужні антиоксидантні та протизапальні властивості, здатні зменшити ризик тромбоутворення та захворювань на рак.
Ці ягоди також корисні для зору та шкіри. Кавуни корисні людям з нестабільним артеріальним тиском. Їх регулярне вживання може нормалізувати тиск та знизити його.
Однак варто перевіряти кавуни на вміст нітратів. Самі по собі нітрати не є небезпечними для здоров’я. Основними джерелами нітратів для людини є рослинна їжа, м’ясо та вода. Допустима норма для людини, вага якої складає 60 кг, становить 300 мг нітратів на 1 кг кавуна — 60 грамів.
Щоб визначити, чи перевищують нітрати норму, звертайте увагу на зріз. У якісного кавуна зріз має крупинки та нерівності, тоді як у кавуна з високим вмістом нітратів він буде гладким. Якщо піднести зріз до світла і він світитиметься фіолетовим, значить, нітрати перевищують допустимі значення.
Крім того, кавун з нітратами має жовті прожилки. Якщо його опустити у воду, він швидко потоне.
На початку липня на ринок надійшли перші партії українських кавунів із Закарпаття та Одещини. Спочатку їх ціни були вищими, ніж у минулому році.
Відпускні ціни на перші партії кавунів в середньому стали на 11% вищі, ніж в аналогічний період минулого року.