Помідори зазвичай дозрівають через 40-55 днів після початку цвітіння.
Проте терміни їх дозрівання залежать від різновиду, а також від навколишніх умов та погоди, зазначає Gazeta.ua.
Навіть досвідчені садівники та городники можуть зустрітися з проблемою, коли томати перестають дозрівати. Можна скористатися порадами від практиків, щоб допомогти помідорам дозріти.
Для томатів, що вирощуються на відкритому ґрунті, ефективним є метод проколювання. Варто взяти тонку дерев’яну шпажку або зубочистку і акуратно проколоти томат біля плодоніжки 2-3 рази. Прокол має бути поздовжнім та наскрізним.
Цей метод запустить процес дозрівання. Помідори після цього природним чином почнуть червоніти. Проте слід пам’ятати, що такі помідори довго не зберігаються, тому їх краще використовувати в першу чергу.
Аналогічно можна вплинути на томати, зробивши надріз стебла. Чистим, гострим ножем зробіть розріз на висоті 10 сантиметрів від землі і вставте в нього зубочистку. Це сповільнить рух соків по стеблу, а всі сили рослини будуть спрямовані на дозрівання плодів.
У теплиці прискорити дозрівання томатів можна без використання проколювання. Для цього потрібно зменшити доступ свіжого повітря, щоб підвищити рівень конденсату. Закрийте теплицю на добу, відкриваючи її лише ввечері для провітрювання.
Прискорення дозрівання помідорів також можливе шляхом зменшення поливу та обсягу мінеральних добрив.
Тріщини на помідорах під час дозрівання здатні зіпсувати навіть найкращий врожай. Цю проблему часто викликає нерівномірний полив, надмірне сонячне світло або різкі зміни в умовах вирощування.
Розглянемо, чому ваші помідори тріскаються та як уникнути цього, аби отримувати соковиті та рівні плоди щоразу.