Високий артеріальний тиск вважається одним з основних ризиків для розвитку серцево-судинних захворювань.
Однак, його можна контролювати завдяки правильному способу життя. Важливо зменшити рівень стресу, відмовитися від куріння та правильно харчуватися, повідомляє heart.
Американська асоціація серця радить вживати в основному рослинні продукти, молочні вироби з низьким вмістом жира, пісне м’ясо, таке як курка та риба без шкіри, а також олії, не пов’язані з тропіками. Вони також рекомендують обмежити вживання насичених і трансжирів, алкоголю, натрію, жирного м’яса та доданих цукрів.
Буряк
Ці яскраві коренеплоди містять значну кількість нітратів, які в організмі перетворюються на оксид азоту — речовину, що розслабляє та розширює кровоносні судини, покращуючи кровотік”, — зазначає Марія Сильвестр Террі, M.S., RDN, LDN.
Нітрати також зменшують навантаження на серце, що покращує його роботу, пояснює Карлі Сен-Лоран Босежур, сертифікований дієтолог.
Багато досліджень показали позитивні ефекти бурякового соку, особливо завдяки високому вмісту нітратів. Наприклад, великий мета-аналіз продемонстрував, що щоденне споживання від 70 до 250 мілілітрів бурякового соку протягом 3-60 днів може суттєво знизити систолічний артеріальний тиск.
Одна порція вареного буряка забезпечує приблизно 5% добової потреби в калії і магнію.
Картопля
Террі зазначає, що одна невелика картопля містить 515 міліграмів калію — це більше, ніж у банані. Цей калій допомагає організму виводити натрій, знижуючи напругу стінок кровоносних судин, що, в свою чергу, веде до зниження артеріального тиску.
Тофу
Дослідження підтвердили, що вживання соєвих продуктів пов’язане зі зменшенням артеріального тиску. Вчені вважають, що це пов’язано з рослинними сполуками, відомими як ізофлавони.
Споживання ізофлавонів сої може зменшити артеріальний тиск, оскільки вони сприяють розширенню кровоносних судин, зокрема, шляхом підвищення секреції оксиду азоту.
“Тофу містить клітковину, калій і поліненасичені жири, які підтримують здоров’я серця і стан судин”, — пояснює Террі.
Часник
“Часник може допомогти знизити артеріальний тиск у людей, які вже мають гіпертонію, завдяки сполукам, таким як алліцин, алліїн і S-алліл-L-цистеїн (SAC). Вони борються із запаленнями, діють як антиоксиданти та розширюють кровоносні судини, що позитивно впливає на кровообіг”, — пояснює де Маа. Які продукти їсти, щоб знизити високий тиск.
Додавання фісташок до раціону — це чудовий спосіб підтримати здоров’я травної системи. Фісташки містять як нерозчинну, так і розчинну клітковину, що корисно для кишечника.
Фісташки багаті на поживні речовини, які допомагають зберегти здоров’я серцево-судинної системи. Вони є хорошим джерелом калію, а також компонентів, які підтримують здоровий рівень ліпідів у крові, такими як клітковина і мононенасичені жири.