Рис є універсальним продуктом, що добре поєднується з багатьма стравами. Але не всі комбінації принесуть користь вашому організму.
Невірне поєднання рису з деякими інгредієнтами може викликати тяжкість у шлунку, проблеми із травленням або зменшення поживної цінності страви.
Для балансу в раціоні та уникнення дискомфорту важливо знати, з чим не варто вживати рис.
Звичний білий рис багатий на калій, фосфор, селен, марганець, мідь, вітаміни групи В, РР, амінокислоти, клітковину тощо. Всі ці елементи поліпшують функції травної та нервової систем, кровопостачання і зір, допомагають виведенню токсинів та очищенню судин, а також зміцнюють нігті та уповільнюють процеси старіння шкіри.
У загальному рисова крупа є дуже корисною. Але висока калорійність і глікемічний індекс можуть зіпсувати загальне враження.
Саме тому дієтологи рекомендують вживати рис не частіше трьох разів на тиждень, віддаючи перевагу не білому рису, а бурим сортам, які є більш корисними.
Проте навіть такий “правильний” рис не завжди зберігає свої корисні властивості в парі з іншими продуктами.
Хоча важко відмовитися від ароматного плову, використовувати рис з м’ясом не радять. М’ясо містить багато білка, а рис — крохмаль, що призводить до швидкого вивільнення шлункового соку.
Для перетравлення м’яса потрібні інші ферменти, тому спочатку перегоряється рис, а м’ясо залишається неперетравленим. Це може призвести до дефіциту білка в організмі та викликати проблеми з травленням.
А також рис не рекомендується поєднувати з деякими овочами, такими як баклажани, варена цвітна капуста, редька або хрін, оскільки це може викликати здуття живота.
Зато гарними супутниками для рису стануть гриби, риба і морепродукти.
Він чудово комбінується з броколі, цибулею, морквою, зеленим горошком, кабачками, огірками та різними соусами.
Крім того, можливо приготувати й “солодкий” варіант плову — рис із сухофруктами.
Соковитий кавун і ароматна диня – відмінні літні ласощі. Проте існують комбінації, які можуть бути небезпечними для здоров’я.
Необхідно знати, з чим не рекомендується поєднувати ці фрукти, щоб насолоджуватися їх смаком без неприємних наслідків. Існує низка продуктів, з якими краще уникати їх вживання.