Японський бавовняний чизкейк: як приготувати десерт, який підкорює смаком кожного

Ніжність у кожному шматочку: секрет ідеального японського чизкейка Фото: скриншот

Для фанатів сирників японський бавовняний чизкейк може стати справжнім гастрономічним відкриттям.

Цей вазон із ніжною, повітряною структурою, що розчиняється в роті, дійсно вражає.

Завдяки особливому методу приготування на водяній бані, десерт виходить легким, мов хмаринка, і абсолютно не схожим на традиційні сирники чи запечені чізкейки. Ідеальний вибір для тих, хто хоче вразити близьких вишуканим смаком і елегантним виглядом.

“Пробував японський бавовняний чизкейк і одразу зрозуміла, що це варто приготувати”, – говорить фудблогерка Валерія Велігура і ділиться своїм рецептом.

Японський “бавовняний” чизкейк

Інгредієнти (діаметр форми 18 см):

Для чизкейка:

6 яєць

250 г крем-сиру

50 г вершкового масла

100 мл молока

15 мл лимонного соку

1 ст. л. ванільного екстракту

50 г борошна

50 г кукурудзяного крохмалю

дрібка солі

150 г цукру

Для кокосового соусу:

500 мл кокосового напою Yommy

60 мл меду або сиропу

15 г кукурудзяного крохмалю

Як приготувати:

Чизкейк:

Крем-сир, масло та молоко поміщаємо на водяну баню і доводимо до однорідної маси. Далі охолоджуємо до кімнатної температури. Поступово додаємо жовтки. Вводимо лимонний сік, ванільний екстракт і змішуємо. Просіюємо борошно з крохмалем і знову перемішуємо до однорідності.

Окремо збиваємо білки з сіллю до пінистої консистенції, поступово вводимо цукор. Важливо: збиваємо до м’яких піків. За кілька етапів вводимо їх у основну масу, обережно змішуючи лопаткою знизу вверх до однорідності.

Готуємо форми для випікання: не роз’ємну форму або роз’ємну обгортаємо у 3 шари фольги. Оздоблюємо дно пергаментом та ставимо у більшу ємність.

Переливаємо тісто в підготовлену форму, а в більшу ємність виливаємо окріп, щоб він покривав меншу форму на 2 см (фольга повинна бути вище рівня води, щоб вона не проникнула в чизкейк).

Випікаємо у два етапи: спочатку 30 хвилин при температурі 160°C, потім знижуємо до 145°C і випікаємо ще 55-60 хвилин.

Охолоджуємо поетапно: 10 хвилин у вимкненій духовці, потім 10 хвилин з відкритими дверцятами, далі виймаємо більшу форму з водою і залишаємо чизкейк в духовці ще на 15 хвилин. Виймаємо з духовки, залишаємо охолоджуватись ще на 15 хвилин, і тільки після цього (коли чизкейк буде теплим) виймаємо його з форми.

Соус:

50 мл кокосового напою Yommy (із загальної кількості) змішуємо з кукурудзяним крохмалем, щоб уникнути грудочок.

У каструлі з товстим дном на середньому вогні змішуємо решту напою з медом або сиропом. Доводимо до кипіння, постійно помішуючи. Додаємо розведений крохмаль і перемішуємо. Зменшуємо вогонь і варимо 10-15 хвилин, помішуючи. Знімаємо з вогню і подрібнюємо блендером.

Подавати чизкейк можна як теплим, так і холодним з кокосовим соусом, свіжими ягодами, апельсиновою цедрою та м’ятою. Переможниця 3-го сезону “Майстер-шеф” і теперішня суддя цього шоу Ольга Мартиновська поділилася своїм рецептом чизкейку, який є карамельним. Цей десерт – один з найпопулярніших у світі.

Кажуть, “пращуром” сучасного чизкейку пригощали навіть учасників Олімпійських ігор ще до нашої ери. Лише уявіть, яку історію має цей десерт. І запам’ятайте лайфхак: десерт краще випікати на водяній бані, тоді він точно не підгорить і буде ще ніжнішим. Просто поставте деко з водою в духовку під час випікання – і все.