Гаряче
12 Жов 2025, Нд

Залишаться соковитими до весни: коли викопувати буряк та моркву

Взимку при зберіганні буряк та морква можуть в’янути через недостатню вентиляцію у погребі Фото: pinterest

Для того щоб столовий буряк та морква залишалися свіжими протягом зимового періоду, слід суворо дотримуватися термінів їх збору.

Найбільш сприятливий час для викопування буряка та моркви — це кінець вересня або перші дні жовтня. При цьому денна температура не повинна опускатися нижче +4-5°C, повідомляє Gazeta.ua селекціонер Микола Завальний.

“Якщо копати коренеплоди занадто рано, вони можуть бути недостатньо зрілими. Це викликає швидке в’янення або гниття в погребі. Щоб морква і буряк зберігалися та залишалися соковитими до весни, потрібно знати, коли їх найкраще викопувати. Головним знаком зрілості коренеплодів є поступове жовтішання та висихання гички буряка”, — пояснює Микола Завальний.

Не менш важливо пам’ятати, що буряк та морква можуть в’янути через брак вентиляції в погребі. Коренеплоди починають сохнути в таких умовах. Ідеальні умови зберігання — це прохолодна, добре провітрювана кімната з температурою близько 0°C і вологістю приблизно 90%.

З іншого боку, надто пізнє викопування, особливо при перших заморозках, може пошкодити овочі, що призведе до їх гниття під час зберігання.

Як правильно збирати моркву та буряк

Під час викопування коренеплодів та їх очищення від землі, намагайтеся уникати пошкодження кореня та шкірки. Це може викликати загнивання.

Деякі стикаються з питанням обрізання хвостиків моркви та буряка. Цього робити не варто, якщо ви прагнете зберегти вологу в овочах, підкреслив садівник.

Для того щоб картопля збереглась до весни та не проросла, важливо створити для неї правильні умови.

Температура, вологість і вентиляція грають ключову роль у збереженні її свіжості. Однак є одна хитрість, про яку знають не всі.