Зберігатиметься довго: коли і як збирати капусту

Щоб капуста довго зберігалася, її потрібно вчасно зібрати. Фото: apostrophe.ua

Для того щоб капуста довгий час зберігалася і не втрачала своїх смакових якостей і корисних елементів, її необхідно зібрати вчасно та правильно підготувати до зберігання.

Чинник, що потрібно пам’ятати — це те, що капусту збирають, коли вона досягає максимального розміру, характерного для конкретного сорту, згідно з інформацією Gazeta.ua.

При цьому внутрішнє листя рослини має бути кольору слонової кістки, а зовнішнє може мати синюватий відтінок. Іншою ознакою зрілості капусти є жовтіння нижнього листя та їх підсихання.

Капусту слід зрізати обережно гострим ножем, щоб уникнути пошкодження качанів. Збирати її потрібно в суху, ясну та прохолодну погоду. Зрізати слід так, щоб на качані залишалося приблизно 3 см та кілька нещільно прилеглих зелених листків, які захищають від механічних пошкоджень. Після збору капусту потрібно залишити на кілька днів у сухому прохолодному приміщенні для підсушування зрізів.

Є кілька методів зберігання капусти. Її можна укладати в ящики, піраміди, обгортати глиною або підвісити в погребі. Перед цим слід ретельно сортувати качани, обираючи тільки здорові й міцні. Важливо видалити зайве листя та просушити в сухому, теплому й провітрюваному місці.

Оптимальна температура для зберігання капусти становить 0… +1℃, а вологість повітря повинна бути 90-95%. Якщо капусту зберігати в ящиках, необхідно прокласти кожен шар папером або соломою. При зберіганні в піску, спочатку насипають на дно ящика тонкий шар піску, укладають капусту і знову засипають.

Мішки для зберігання капусти повинні виготовлятися з натуральних матеріалів, таких як бавовна або льон. Якщо планується використовувати глину, кожен качан потрібно покрити глиною, дати висохнути та укласти в ящики або кошики.

Щоб гарбуз був смачним і готовим до приготування, він має досягти оптимального рівня стиглості.

Визначити, чи гарбуз стиглий, можливо за кількома важливими ознаками.