Здоровий сон та бадьорий ранок: які продукти виключити з вечірнього меню

Назвали продукти, якими краще не вечеряти Фото: pinterest

Вечірня їжа є важливим етапом в підтримці здоров’я і гарного самопочуття. Те, що ви споживаєте ввечері, суттєво впливає на якість вашого сну та загальний стан вашого організму наступного дня.

Вибирайте легкі та корисні страви, які не перевантажуватимуть організм, і ви відчуєте покращення у самопочутті та рівні енергії.

Деякі продукти можуть заважати вам заснути, викликати дискомфорт у шлунку або сприяти набору ваги. Ось список продуктів, яких краще уникати ввечері.

Уникнути свіжих овочів

В інші часи доби їх споживання корисне. Однак варто пам’ятати, що овочі містять велику кількість клітковини. Для перетравлення овочевого салату шлунку та кишечнику необхідно докласти зусиль, що може викликати дискомфорт, який заважатиме сну.

Краще утриматися від червоного м’яса

Цей продукт містить великий об’єм тирозину, здатного підвищувати рівень адреналіну в крові. Тому червоне м’ясо краще їсти вранці або вдень, щоб уникнути надлишку таких речовин увечері. В якості вечірнього білкового варіанту можна обрати біле м’ясо птиці або нежирну рибу.

Відкладіть гостру їжу

Гостру їжу робить речовина капсаїцин, яка подразнює слизові оболонки ротової порожнини і шлунка. Це може викликати приплив крові і шлункового соку, що веде до печії, яка явно не сприяє сну.

Менше жирів

Насичені жири варто уникати загалом, а ненасичені, які є корисними, краще не вживати в вечерній раціон. Наприклад, оливкова олія, горіхи, авокадо і жирна риба. Важливо відмовитися від них хоча б за 4 години до сну, адже їх переробка вночі вимагатиме від організму значних зусиль.

Без швидких вуглеводів

Цукор, біле борошно та оброблені крупи можуть негативно вплинути на вашу вагу, але не тільки це: цукор призводить до різкого стрибка глюкози в крові, за яким слідує спад, що викликає бажання їсти знову. Тим часом повільні вуглеводи, такі як гречка, кіноа, бурий рис і холодна картопля, не створюють такого ефекту.

Дослідження, проведене науковцями університету Сорбонна в Парижі, показує, що у людей, які їдять після 21-ї години, підвищується ризик інсульту і серцевих нападів.

Оптимальний час для останнього прийому їжі — 17-19 годин. Чим пізніше ви вечеряєте, тим менше повинна бути порція.