Зелений борщ з яйцем пашот: зберігайте ідею обіду, який попросять ще

Стане основою сімейного застілля: як приготувати зелений борщ з яйцем пашот Фото: скриншот

Зелений борщ з яйцем пашот вразить не тільки смаковими якостями, але й естетичним виглядом.

Ця ароматна страва просто готується вдома. Борщ стане справжньою перлиною вашого обіду чи вечері.

Рецепт представив шеф-кухар Олександр Огороднік.

Поєднання кислинки щавлю, насиченого овочевого бульйону і ніжного яйця з рідким жовтком створює неперевершену гармонію смаку.

Зелений борщ з яйцем пашот

Рецепт на 5–6 літрів

Складові для бульйону:

• Курка (ніжки або ціла) – 1 кг

• Морква – 3 шт (2 для засмажки, 1 для бульйону)

• Цибуля – 4 шт (2 для бульйону, 2 для засмажки)

• Селера – 2 стебла

• Лавровий лист – 2-3 шт (опалити)

• Чорний перець горошком – 10 шт

• Сіль – за смаком

• Вода – 5 літрів

Засмажка:

• Рослинна олія – для смаження

• Морква (натерта) – 2 шт

• Цибуля (дрібно нарізана) – 2 шт

• Трохи солі – щоб овочі пустили сік

Основні інгредієнти:

• Картопля – 500-700 г (кубиком)

• Щавель – 200 г

• Кріп – 15 г

• Петрушка – 15 г

• Яйця пашот – по порціях

• Сметана – для подачі

• Сіль, перець, дрібка цукру – до смаку

• Сік лимона (опційно, якщо щавель слабкий)

Процес приготування:

Бульйон:

На сухій сковороді обсмажте 2 моркви та 2 цибулі до золотистої скоринки – це надасть аромату.

Додайте курку, обсмажені овочі, селеру, петрушку, лавровий лист та перець у каструлю.

Залийте холодною водою (5 л), доведіть до кипіння.

Видаліть піну, варіть на середньому вогні 1 годину. Потім вийміть курку і процідіть бульйон.

Засмажка:

Поки бульйон вариться, наріжте цибулю і натріть моркву.

Обсмажте їх на олії на помірному вогні до золотистості з дрібкою солі, що допоможе швидше вивільнити сік.

Основний етап:

Наріжте картоплю кубиками, додайте до гарячого бульйону, варіть 5 хв.

Додайте засмажку.

Подрібніть щавель та зелень. Додайте до борщу разом із курячим м’ясом.

Дайте закипіти, посоліть, поперчіть, додайте дрібку цукру. При необхідності – трохи соку лимона.

Зніміть з вогню і дайте настоюватись 15-30 хв.

Яйце пашот:

У ледь киплячу воду додайте трохи оцту і солі.

Обережно вбийте яйце, варіть 2,5 хв. Вийміть шумівкою.

Подача:

У тарілку налийте борщ, додайте яйце пашот, ложку сметани і посипте зеленню зверху.

У спекотну погоду хочеться чогось легкого й освіжаючого. Шеф-кухар і ресторатор Євген Клопотенко поділився в Instagram добіркою українських страв, які чудово замінять звичну окрошку.

На першому місці – холодник, який ще називається “бурячанка”. Страва складається з буряка, яйця, огірка, зелені і кефіру і, до речі, є альтернативою борщу влітку.