Зіпсують смак м’яса: які дрова краще не використовувати для смаження шашликів

Найкращі та найгірші породи дров для приготування шашлику: не помиліться з вибором Фото: pinterest

Смакмишний та ароматний шашлик залежить не лише від обраного маринаду та самого м’яса, але й від правильно вибраних дров.

Невірне паливо може суттєво зіпсувати страву, додати неприємного гіркого смаку або навіть виділяти небезпечні для здоров’я речовини.

Деякі види деревини можуть горіти занадто швидко, диміти або мати агресивний запах, який перейде на м’ясо.

Які дрова не варто використовувати для смаження шашлику

Щоб зберегти смак м’яса і не піддавати себе ризику, варто уникати таких видів деревини:

З хвойних дерев. Ці дрова виробляють багато важкого диму, що містить смолу та токсини. Шашлик, набраний стійким хвойним ароматом, не тільки не буде смачним, але й може бути небезпечним для здоров’я.

Відходи. Старі дошки, трухлява деревина, ящики та уламки меблів не годяться навіть для розпалювання вогню, адже шашлик, приготований на таких “дровах”, може спровокувати отруєння. Таке м’ясо не принесе гастрономічного задоволення, оскільки воно набуде запаху деревної трухи, лаку та фарби.

Отруйні дерева. Хоча ймовірність “потрапити” на такі дрова невелика, все ж відомі отруйні види дерев важливо знати. До них належать чорна вільха, самшит, тис та кипарис.

Сирі дрова. Для шашлику дрова мають бути ретельно просушені. В іншому випадку вони будуть погано горіти, продукуючи багато диму та сажі. Навіть найякісніше та правильно замариноване м’ясо опиниться під загрозою псування.

Які дрова підійдуть для шашлику

Якісні дрова повинні забезпечувати стабільний жар, не диміти та пропускати приємний аромат при горінні.

За цими критеріями найкращими дровами є саксаул, котрий вважається королем шашлику. Його дрібнопориста та надміцна деревина важко піддається лому. Дрова з саксаулу довго тримають жар, виділяють багато тепла та дарують м’ясу неймовірний смак. Однак, це дерево не росте в наших країнах, а тому знайти дрова з нього практично неможливо.

Дуже смачний шашлик виходить з товстої виноградної лози, яка тримає жар та надає м’ясу чудового аромату.

Поліна фруктових дерев – це також відмінний вибір для шашлику з курки, гуски чи качки. Таке м’ясо буде соковитим з винятковим смаком та ароматом. Найкраще використовувати дрова з вишні, яблуні чи груші. Шашлик зі свинини на цих дровах готується за пів години, а з яловичини – близько 45 хвилин.

Дубові дрова також хороші для шашлику, адже вони забезпечують рівномірний жар. Для аромату можна додати кілька вишневих полін або ялинових шишок.

Дрова з бука, глоду та ясена добре горять і тримають жар, але їх важко розпалити.

У магазинах завжди можна придбати готове вугілля для шашлику в пакетах, яке економить час і довго горить. Однак, не всім подобається його специфічний запах. Справжні гурмани надають перевагу використанню натуральних дров, з яких вони отримують вугілля самостійно.

Перед використанням дрова варто очистити від кори, адже вона швидко горить, виділяючи сажу та неприємний запах.

Щоб шашлик не згорів, краще використовувати високі мангали. Якщо ж такий варіант недоступний, жар можна зменшити, розсовуючи вугілля вбік або оббризкуючи його водою.