Зневоднення вбиває тихо: як врятувати себе у спеку

Влітку значно зростає ризик зараження кишковими інфекціями, які здатні викликати блювоту і діарею.

Це веде до швидкої втрати рідини організмом, що може призвести до зневоднення (дегідратації), попереджають медичні експерти.

За інформацією фахівців, дегідратація є серйозним станом, який змушує серце працювати активніше, а судини головного мозку – звужуватись. Це може вплинути на координацію, пам’ять і загальне самопочуття.

У деяких випадках можуть виникати судоми, аритмія і навіть загроза ниркової недостатності.

Сильна дегідратація може призвести до необхідності госпіталізації, зокрема в реанімаційне відділення.

Щоб уникнути негативних наслідків, медики рекомендують щодня споживати достатню кількість чистої негазованої води – щонайменше 1 літр. Також варто обмежити вживання жирної, смаженої та солодкої їжі. Особливо обережними мають бути люди з хронічними захворюваннями та ті, хто регулярно приймає ліки, – їм слід дотримуватися рекомендацій лікаря.

При появі симптомів зневоднення або погіршення самопочуття важливо звернутися до сімейного лікаря або найближчого медичного закладу.

Автор: Міністерство охорони здоров’я України

Зневоднення вбиває тихо: як врятувати себе у спеку

Щоб підтримувати водний баланс влітку, варто не лише пити багато води, а й “їсти” її. Для цього підійдуть свіжі овочі та фрукти, які можна споживати окремо або додавати у питну воду, наприклад, малину чи полуницю.

До основних овочів з високим вмістом води відносять огірки, що містять 96% води, а також забезпечують залізом, вітамінами K і B6. Таку ж кількість води містить низькокалорійний салат Айсберг. Полуниця на 92% складається з води та багата на клітковину і вітамін C.