Знижує артеріальний тиск і захищає зір: чому важливо не пропустити сезон шовковиці

Основні корисні властивості шовковиці. Фото: pinterest

Шовковиця славиться своїми смачними плодами. Ця ягода є цінним ресурсом, що використовується в харчовій, фармацевтичній, текстильній та інших галузях, а також у косметології.

Вона містить велику кількість корисних і поживних елементів, які позитивно впливають на різні життєво важливі органи. Шовковиця багата на вітаміни, мінерали, антиоксиданти та фітонутрієнти.

Gazeta.ua розповість, які переваги шовковиця має для організму та в якому вигляді її можна використовувати в кулінарії.

Шовковиця позитивно впливає на роботу шлунково-кишкового тракту. Ягоди містять багато клітковини, що сприяє нормалізації функцій ЖКТ, покращує роботу кишківника і знижує ризик спазмів і здуття живота.

Ця ж клітковина допомагає регулювати рівень холестерину в крові, що підтримує здоров’я серця і кровоносної системи. Антиоксиданти також захищають від серцево-судинних захворювань.

Ресвератрол, який присутній у шовковиці, робить судини еластичними, зменшує ймовірність утворення тромбів і розвитку серцево-судинних патологій, таких як інсульт чи інфаркт. Шовковиця також знижує артеріальний тиск.

Ця ягода містить велику кількість заліза, яке рідко зустрічається в фруктах, і високий його рівень допомагає запобігти анемії.

Шовковиця знижує ризик онкологічних захворювань завдяки антиоксидантам (вітамінам C і A) та поліфенолам, які нейтралізують вільні радикали та покращують загальний стан організму.

Шовковиця зміцнює кісткову тканину. Кальцій, якого багато в її ягодах, корисний для зубів і кісток. Магній, залізо та фосфор особливо сприятливі для людей похилого віку – споживання цих мінералів з шовковицею регулює мінералізацію кісткової тканини та знижує ризик остеопорозу та інших захворювань кісток.

Шовковиця дуже корисна для зору. Каротин, що міститься в ягодах, захищає органи зору від шкідливого впливу сонячних променів, а також запобігає розвитку катаракти та хронічних захворювань сітківки.

Переваги шовковиці для жінок. Антиоксидант ресвератрол, присутній у шовковиці, позитивно впливає на зовнішність і уповільнює старіння. Регулярне вживання цієї ягоди робить шкіру еластичною й підтягнутою. Завдяки низькій калорійності та високому вмісту води, шовковиця також допомагає при схудненні.

Як використовувати ягоди шовковиці

Шовковиця має багато варіантів використання в харчуванні, додаючи смак і користь до вашого раціону. Ось деякі популярні способи приготування:

Можна додати її до фруктових салатів, йогуртів або каш.

Для приготування джемів і варення, що добре підходять для солодких бутербродів або як начинка для випічки.

Виготовлення сиропів, соусів і топінгів для десертів, морозива, панкейків або вафлів.

Як прикраса для морозива, пудингів, тістечок та інших десертів.

У поєднанні з іншими фруктами й овочами для виготовлення соку, смузі та інших напоїв.

Сушені ягоди стануть смачним і здоровим перекусом або інгредієнтом для випічки, мюслі або ранкових сумішей.

З листя шовковиці можна зварити смачний, ароматний та корисний чай.

Сухі ягоди і листя використовуються для приготування ароматних спецій та добавок до кулінарних страв.