Мало хто про це знає: з якими продуктами кава несумісна

Кава несумісна з деякими продуктами та ліками. Фото: pixabay.com

Кава — це популярний напій, але його не слід вживати з усіма продуктами.

Це перш за все пов’язано з ризиком завдати шкоди своєму здоров’ю.

Детальніше про несумісні продукти з кавою дізнайтеся на Gazeta.ua.

Алкоголь

Помиляються ті, хто вважає, що поєднання кави та алкоголю забезпечить додаткову енергію. Це може призвести до інтоксикації та перевантаження печінки, що негативно відобразиться на самопочутті.

Молочні продукти

Кава не сумісна з продуктами, які містять багато кальцію. Тому варто відмовитися від молока та вершків як добавок до напою. Особливо це стосується літніх людей.

З кожною порцією кави в організмі виводиться 2-3 мг кальцію, тоді як добова норма становить 1000 мг. Лікарі рекомендують обмежити споживання кави до трьох чашок на день, щоб запобігти ламкості кісток.

Проте ви можете спокійно поєднувати молоко, вершки та сир з напоєм без кофеїну, оскільки він не впливає на засвоєння кальцію.

Вітаміни

Вживайте каву окремо від вітамінів та мінералів, оскільки кофеїн може заважати їх засвоєнню. Якщо не можете відмовитися від кави, дотримуйтеся інтервалу — між кавою і прийомом ліків має пройти щонайменше 1 година.

Продукти, багаті на цинк

Не слід запивати кавою продукти, збагачені цинком, такі як горох, боби, устриці, а також м’ясо птиці та червоне м’ясо. Інакше цинк не буде засвоюватися організмом. Це може призвести до запалень шкіри та проблем зі шлунком. Це правило стосується як кави з кофеїном, так і без.

Рослинні джерела заліза

Кава містить поліфеноли, що взаємодіють з негемовим залізом (яке входить до складу рослин) і ускладнюють його засвоєння. Тому не рекомендується запивати нею бобові страви, соєві продукти, нут і сочевицю.

Важливо! Цей матеріал має загальноінформаційний характер і не може слугувати основою для встановлення діагнозу чи медичних висновків. Якщо вам потрібні медичні рекомендації, зверніться до лікаря.

Дослідження показали, що кава має позитивний вплив на лікування деяких хвороб. Вона допомагає знижувати ризик розвитку недуг мозку.

Також важливо змінити деякі звички, зокрема не пити чай чи каву на голодний шлунок, як зазначила індійська дієтологиня Пуджа Махіджа.