З роками наше тіло природно втрачає м’язову масу, обмін речовин сповільнюється, а органи працюють не так ефективно, як колись.
Ми стаємо менш активними, часто відчуваємо втому, слабкість і утруднення з концентрацією.
Однак дослідження, опубліковане в European Journal of Nutrition, відкриває нові перспективи: виявляється, регулярне споживання 4-6 чашок кави щодня може знижувати ризик вікової слабкості, повідомляє The Telegraph.
Дослідження тривало сім років, у ньому брали участь 1161 осіб віком 55 років і старше.
“Результати дослідження підтверджують концепцію того, що помірне або високе вживання кави може призвести до покращень у цих сферах, зменшуючи ризик слабкості у літніх людей”, – зазначає Біні Суреш, представник Британської дієтологічної асоціації (BDA) та провідний дієтолог Клівлендської клініки в Лондоні.
Вплив кави на організм
Кофеїн виступає як “антагоніст аденозинових рецепторів”, допомагаючи зменшити втому і підвищити пильність. Крім того, кави покращують м’язову активність, що підтримує рухливість та зменшує слабкість. Поліфеноли, що містяться у каві, мають протизапальні та антиоксидантні властивості, які допомагають запобігти втраті м’язової маси з віком, набряклості та забезпечують загальне функціонування організму. Тригонелін також підтримує когнітивне здоров’я та покращує пам’ять.
“Вживання двох або трьох чашок кави на день може бути пов’язане з меншим ризиком серцево-судинних захворювань (ССЗ) в порівнянні з відмовою від кави. Однак якщо вживається більше чотирьох-п’яти чашок кави на день, це може призвести до споживання кофеїну, яке перевищує рекомендовану добову норму в 400 мг (четверо-п’ятеро чашок). Як правило, надмірне споживання кофеїну може викликати тимчасове підвищення артеріального тиску та частоти серцевих скорочень, серцебиття, тривогу, збудження, нудоту, головний біль та порушення сну,” – говорить старший дієтолог Британського фонду серця Делл Стенфорд.
Чи може кава замінити регулярні фізичні вправи?
Суреш стверджує, що це не так.
“Кава може доповнювати, але не повинна замінювати фізичну активність. Регулярні фізичні вправи безпосередньо покращують силу, витривалість і загальне функціонування організму. Хоча кофеїн у каві може підвищити працездатність та відсунути втому, це всього лише допоміжний засіб,” – зазначає він.
Які ще продукти можуть допомогти проти слабкості
“Хоча кава є основним джерелом поліфенолів, подібні сполуки містяться і в ягодах, темному шоколаді, оливковій олії, зеленому чаї та багатьох овочах. Після споживання, вони всмоктуються в кишечнику, метаболізуються в основному в печінці й діють на весь організм. Продукти, багаті білком, такі як яйця, молочні продукти, бобові, тофу, риба та нежирне м’ясо, важливі для підтримки м’язової маси, також важливі продукти з омега-3 жирними кислотами, такі як жирна риба, лляне насіння та волоські горіхи, а також продукти, що містять вітамін D і кальцій, які необхідні для сили кісток. Ферментовані продукти також важливі для здоров’я кишечника, а яскраві фрукти та овочі багаті антиоксидантами, які допомагають запобігти слабкості,” – розповідає дієтолог Нікола Лудлам-Рейн.
Шкода кави
Не всі люди однаково реагують на каву, але надмір кофеїну може мати негативні наслідки для здоров’я.
“Кофеїн може заважати засвоєнню кальцію, тому літнім людям слід врівноважити його споживання добрими джерелами кальцію та вітаміну D у своєму раціоні. Можуть виникнути проблеми, зокрема порушення сну, особливо якщо кава вживається після полудня. Також можливе серцебиття, занепокоєння та підвищення артеріального тиску. Люди з кислотним рефлюксом або синдромом подразненого кишківника можуть зустрітися з проблемами травлення,” – говорить Лудлам-Рейн.
Яка кава найкорисніша для здоров’я?
Вважається, що найкориснішою є чорна фільтрована кава. Додавши невелику кількість молока, ви забезпечите організм білком і кальцієм, але переходячи на капучино та лате, ви збільшите калорійність напою.
Вибір високоякісних зерен означає, що вони багаті на поліфеноли, які захищають клітини, а органічні продукти не зазнавали впливу пестицидів та інших забруднювальних компонентів.
Кава середнього обсмаження забезпечує оптимальний баланс антиоксидантів. Темне обсмаження може містити акриламід, який є канцерогеном. Хоча кава без кофеїну є обробленим продуктом, вона зберігає більшість корисних речовин, тільки в менших кількостях.
“Розчинна кава, як правило, містить менше кофеїну, тому навряд чи може мати значний вплив на здоров’я кісток,” – пояснює Суреш.
Багато людей обирають каву як ранковий напій для підвищення енергії, пильності та зменшення втоми; інші ж насолоджуються нею протягом дня через потенційні корисні властивості для здоров’я.
Споживання кави в помірних кількостях може позитивно вплинути на серцево-судинну систему та навіть знижувати ризик певних хронічних захворювань, проте є і певні ризики.