30 Чер 2025, Пн

Назвали ягоду довголіття

Літня ягода, що сприяє довголіттю. Фото: pinterest

Для того, щоб продовжити своє життя, слід заповнити раціон овочами та фруктами.

Експерти рекомендують з’їдати не менше п’яти порцій різних фруктів і овочів щодня. Основу раціону повинні становити продукти, багаті білком і клітковиною. Важливо також використовувати ненасичені масла і підтримувати водний баланс, повідомляє useti.

Коли мова йде про ягоди, деякі з них настільки корисні, що мають стати основним продуктом у холодильнику тих, хто прагне до довголіття.

Малина є джерелом флавоноїдів, таких як кверцетин та галова кислота, які сприяють правильному функціонуванню серця, клітин та захищають від ожиріння.

Корисні властивості малини

Ця ягода містить численні потужні антиоксиданти, зокрема вітамін С і елагову кислоту, і вдвічі перевершує ожину та чорницю за їх вмістом.

Вчені встановили, що малина має протизапальну дію, що зменшує ризик хронічних недуг, зокрема діабету та раку.

Дослідження показали, що малина може знижувати рівень цукру в крові та покращувати інсулінорезистентність.

У науковій статті, опублікованій в Національній бібліотеці медицини США, було проаналізовано вплив малини на знищення ракових клітин у шлунку та товстій кишці.

“Хоча антиоксидантна активність екстрактів малини є важливою для гальмування росту пухлинних клітин, інші особливості екстрактів ягоди також відповідальні за значну частину її антипроліферативної активності”, – зазначили вчені.

В результаті дослідження з’ясувалося, що екстракт малини знищив понад 90% злоякісних клітин.

Фахівці також встановили, що малина багата антоціанами, які захищають від запалень і окислювального стресу, що веде до серцевих захворювань. Окрім цього, ягода допомагає виводити “поганий” холестерин з організму і стримує погіршення когнітивних здібностей мозку.

Літо – це відмінний період для зміцнення здоров’я. Фрукти та ягоди можна споживати в чистому вигляді або додавати до різних страв, наприклад, сирників з чорницею, каш з полуницею або десертів з персиками.

Деякі дослідження свідчать, що чорна малина може допомагати у боротьбі з раковими пухлинами. Одна чашка малини містить п’ять грамів рослинної клітковини, 18% добової норми фолієвої кислоти та 51% вітаміну С.