Швидкий перекус здається невинним. Але деякі популярні снеки, печиво та цукерки насправді завдають організму більше шкоди, ніж здається.
Дієтологи назвали найнебезпечніші продукти, які містять трансжири, надмірну кількість цукру, ароматизаторів і підсилювачів смаку.
Вони не лише сприяють набору ваги, а й можуть впливати на серце, судини, печінку та навіть настрій.
Розповімо, які солодощі та снеки краще залишити на полиці магазину.
Чипси, сухарики, снеки зі смаками
Не секрет, що в складі такого перекусу – суцільна хімія. Ароматизатори, підсилювачі смаку, глутамат натрію, купа солі та жиру. Користі – нуль, а от шкідливого впливу на печінку, шлунок і тиск – повно. Втім, можна знайти не менш смачну альтернативну приготувавши такі снеки вдома – підсушити в духовці грінки з часником і паприкою, або зробити корисні чипси з лавашу.
Готове печиво з магазину
На перший погляд – солоденьке і безпечне. Ну, хіба що калорійне, бо особливо з кремом, начинками та глазур’ю. Але як тільки подивитись на склад – там і пальмова олія, і трансжири, і консерванти, які дозволяють цьому печиву жити на полиці по пів року. Така солодка радість може серйозно нашкодити серцю, судинам і шлунку.
Жувальні цукерки, льодяники, мармеладки
Діти їх обожнюють, але в них – чистий цукор і штучні барвники. Часто саме вони стають причиною алергії у дітей. А якщо їсти їх постійно, то й зубам добряче шкодить, бо в роті такий мармелад буквально прилипає до всього, що можна і провокує карієс. Сюди ж можна віднести й мегакалорійні батончики замасковані під написом “Фітнес”.
Не все, що звучить корисно, таким і є. У більшості таких батончиків стільки ж цукру, як у звичайній шоколадці. Ще й сироп глюкози, загусники, ароматизатори – усе це перетворює злаковий батончик на добре замасковану цукрову бомбу з трансжирами.
Втім ніхто не закликає відмовитися від смаколиків взагалі.
Є багато альтернатив, які можна приготувати вдома, а також сучасний ринок продуктів харчування пропонує альтернативні ласощі з гарним складом.
Альтернативою цукеркам можуть бути родзинки. У помірних кількостях родзинки є здоровими конкурентами кондитерських виробів.
Для порівняння, банка солодкої газованої води об’ємом 330 мл містить близько 150 калорій і 33 грами цукру, залежно від марки. Тому родзинки досить калорійні і їх іноді називають природними цукерками.