Чи безпечно пити каву без кофеїну: думки експертів різняться

Фото: pinterest

Кава без кофеїну на перший погляд видається абсолютно безпечною альтернативою.

Проте, вчені виявили, що основна хімічна речовина, що використовується в процесі декофеїнізації, може стати причиною розвитку раку. Ця речовина — метиленхлорид, який активно застосовується в різноманітних промислових сферах, включаючи видалення фарби, фармацевтичне виробництво, створення засобів для зняття фарби, а також для очищення і знежирення металів, зазначає CNN.

Метиленхлорид вже досить давно відомий як канцероген, що підтверджено стандартами Всесвітньої організації охорони здоров’я. Він здатен спричинити й інші серйозні проблеми зі здоров’ям, такі як токсичні пошкодження печінки, а в разі більш високих доз — неврологічні розлади, що можуть призвести до летального результату.

Чи дійсно метиленхлорид в каві без кофеїну є небезпечним

Управління з охорони праці та здоров’я допускає використання метиленхлориду як розчинника для декофеїнізації кави. Однак “залишки метиленхлориду не повинні перевищувати 10 частин на мільйон (0,001%) у обсмаженій каві без кофеїну та в екстракті розчинної кави без кофеїну”.

“Немає жодних доказів, які свідчили б про те, що такий метод декофеїнізації може становити будь-яку загрозу. Більшість незалежних наукових даних засвідчує, що вживання кави без кофеїну, приготованої таким чином, пов’язане зі зниженням ризику розвитку багатьох видів раку та має інші важливі переваги для здоров’я”, – стверджує генеральний директор Національної асоціації кави Вільям Мюррей.

Однак американська організація Clean Label Project, що перевіряє споживчі товари на наявність прихованих промислових та екологічних забруднень, виявила метиленхлорид у семи з 17 протестованих марок кави.

Проте рівні метиленхлориду були досить низькими у більшості з цих семи зразків. Наприклад, в одного бренду було 1,4 частини на мільйон, в іншого – 3,5 частини на мільйон, а в третього – 8,9 частини на мільйон, в той час як безпечна межа становить 10 частин на мільйон.

Якщо ви прагнете уникнути можливого впливу метиленхлориду, коли купуєте каву без кофеїну, зверніть увагу на упаковки із позначками такими як “без розчинників”, “оброблено швейцарською водою” або “сертифіковано як органічне”.

У весняний період застуд шанувальники кави можуть підвищити свій імунітет саме за допомогою цього напою. Кава стане значно кориснішою, якщо ви додасте до неї один важливий компонент — лимон.

Як зазначають медики, цитрусові сприяють збагаченню кави антиоксидантами, які запобігають передчасному старінню, допомагають зміцнити імунітет, та забезпечують вітаміном С. Це особливо корисно в сезон застуд.