Здоров’я кишечника має великий вплив на наш імунітет, самопочуття та навіть настрій.
Достатнє харчування є основою для належної роботи травної системи, згідно з відомостями Eating well.
Корисні продукти для кишечника
Вибирайте рослинний білок
Квасоля та бобові — це чудові джерела білка та клітковини, які не знайдете в м’ясі або рибі.
До того ж, більшість квасолі та сочевиці забезпечують організм як розчинною, так і нерозчинною клітковиною, що по-різному впливає на регулярність травлення. Лише півсклянки вареної чорної квасолі містить 8 г клітковини — це понад чверть добової потреби.
Бобові також містять достатню кількість корисних речовин для підтримки здорового мікробіома кишечника.
Вживайте цільнозернові продукти
Дослідження підтверджують, що люди, які споживають цільнозернові продукти, рідше страждають від закрепів. Їхні симптоми покращуються під час вживання цільнозернових продуктів або коричневого рису протягом чотирьох тижнів у порівнянні з білим рисом.
Включайте овочі без крохмалу
Овочі без крохмалю не тільки багаті на клітковину, але й антиоксиданти, які борються зі вільними радикалами, здатними викликати запалення.
Запалення підвищує ймовірність хронічних захворювань, а також може стати причиною закрепів. Овочі без крохмалю також містять вітаміни та мінерали, важливі для підтримки загального здоров’я.
Оптимальна вечеря для кишечника
Якщо ви плануєте смачну вечерю, яка також принесе користь кишечнику, спробуйте приготувати піту з печеного нуту та цвітної капусти з соусом з в’ялених помідорів.
Інгредієнти (на 2 порції):
піта – 2 шт.
нут варений або консервований – 250 г
цвітна капуста – 300 г
оливкова олія – 2 ст. л.
сіль, перець, паприка та сушений часник – за смаком
Для соусу:
в’ялені помідори в олії – 6-8 шт.
грецький йогурт – 150 г
часник – 1 зубчик
лимонний сік – 1 ч. л.
сіль, перець – за смаком
Приготування
Спочатку розігрійте духовку до 200°C і ретельно промийте нут. Розберіть цвітну капусту на дрібні суцвіття. Змішайте їх з оливковою олією, спеціями, сіллю та перцем. Викладіть на деко і запікайте 20-25 хвилин до досягнення золотистого кольору та хрумкої скоринки.
Потім у блендері перемішайте в’ялені помідори, йогурт, часник, лимонний сік, сіль і перець до однорідної маси.
Піту можна трохи підсмажити на сухій пательні або в духовці. Змастіть внутрішню частину соусом, додайте салатні листя, запечені нут і цвітну капусту. Полийте соусом зверху.
Чим корисна ця страва
Багата на клітковину
Ця вечеря допоможе легко досягти щоденної норми клітковини, оскільки містить всю 13 г клітковини.
Нут, цвітна капуста та цільнозернові піти сприяють підвищенню загальної кількості клітковини в страві.
Збагачена пре- та пробіотиками
Пребіотики слугують “паливом” для корисних бактерій, що населяють кишечник. Нут є чудовим джерелом пребіотиків, а йогурт та в’ялені помідори формують смачний соус, багатий пробіотиками, завдяки йогурту. Продукти, багаті на пробіотики, допомагають підтримувати збалансовану мікрофлору кишечника.
Смачна домашня піта з тунцем і овочами — це не просто легкий сніданок, а справжня піга для тих, хто шукає здорове харчування. Чудове поєднання ніжної риби та свіжих овочів перенесе вас на новий рівень енергії протягом дня.
Приготування піти є простим і зручним, що робить цей варіант відмінним початком для позитивного ранку.