Коли виникає питання, який мед купити, найкраще обрати сирий мед.
Його можна знайти на фермерських пасіках чи у магазинах здорового харчування, згідно з інформацією від ClevelandClinic.
Американські медики рекомендують вживати сирий органічний мед, який не містить консервантів, добавленого цукру або інших компонентів.
Обробка меду може призвести до втрати деяких корисних речовин та антиоксидантів.
Згідно з рекомендаціями Американської асоціації серця, чоловікам слід споживати не більше дев’яти чайних ложок меду на день, тоді як жінкам – не більше шести для профілактики серцевих захворювань.
У світі нараховується понад 300 сортів меду. Проте, існують кілька особливо корисних варіантів, які можна знайти в Україні.
Акація
Акацієвий мед добувають з квітів акацієвого дерева. Він має світлий колір та м’який смак з нотками ванілі.
Липа
Липовий мед отримують з жовтувато-білих квітів липи. Має світло-золотистий відтінок та м’який маслянистий смак з легкими нотками лайма.
Шавлія
Шавлієвий мед виробляють з пурпурних квіток мускатної шавлії. Він дуже світлий, майже прозорий, і, як правило, не кристалізується, його смак може нагадувати жувальну гумку.
Гречка
Гречаний мед є одним із найпопулярніших в Україні. Його виробляють з білих або рожевих квітів гречки. Цей мед багатий антиоксидантами та має солодовий смак з легкою гірчинкою.
Мед часто застосовують для лікування запальних захворювань дихальних шляхів і шлунково-кишкового тракту, а також для заспокоєння нервової системи.
Створити підроблений мед не так уже й просто, але й виявити його важко. Фальсифікатори часто розбавляють мед патокою, сиропом чи цукром. Відрізнити натуральний мед від підробки іноді під силу навіть експерту, не кажучи вже про звичайних споживачів. Проте існують певні ознаки, що допоможуть вибрати натуральний продукт.
Справжній мед не псується. Зверніть увагу на його консистенцію: якщо мед кристалізується, це свідчить про його натуральність — він мутніє, світлішає і загустюється. Цей процес відбувається в різні терміни, залежно від сорту меду та умов зберігання.