Баклажан вважається овочем, що має чимало корисних ефектів для людського організму. Водночас, існують й деякі побічні ефекти, на які варто звертати увагу.
Зловживання цим овочем може призвести до таких негативних наслідків, як отруєння соланіном, алергічні реакції та утворення оксалатних каменів у нирках, наголошує stylecraze.
Про можливі негативні наслідки вживання баклажанів розповіла сертифікована клінічна дієтологиня Нілофар Пендхарі.
Можуть виникнути алергічні реакції
Баклажан може спровокувати алергію, хоча це трапляється рідко. Проте, якщо у вас виникнуть симптоми, такі як утруднене дихання, набряк або кропив’янка, рекомендується негайно припинити його вживання.
Слід пам’ятати, що помірне споживання баклажанів зазвичай не завдасть шкоди. Побічні ефекти пов’язані із надмірною кількістю цього овоча в раціоні.
Може вплинути на всмоктування заліза
Насунін, який є антоціаном у шкірці баклажанів, здатен зв’язувати залізо і виводити його з клітин, що може призвести до зниження всмоктування заліза в організмі. Тому людям з низьким рівнем заліза слід обмежити споживання баклажанів.
Потенційне отруєння соланіном
Соланін — це природний токсин, який зустрічається в баклажанах. Надмірне вживання може викликати нудоту, блювання та сонливість.
Може збільшити ризик утворення каменів у нирках
Цей овоч містить оксалати, які можуть підвищити ризик розвитку каменів у нирках у деяких індивідів. Тому тим, хто має схильність до утворення каменів, варто уникати споживання баклажанів.
Баклажан підходить для вживання більшості людей. Він рекомендується як здоровим, так і хворим, вагітним жінкам та літнім людям. Овоч має низьку калорійність, завдяки чому є відмінним вибором для тих, хто прагне схуднути або шукає легкі страви та закуски.
Ці плоди м’яко регулюють рівень холестерину в крові, що допомагає запобігти розвитку атеросклерозу. Баклажани багаті на клітковину, що сприяє виведенню з організму надлишкової рідини та токсинів.
